Назад

В Деня на миньора индустрията поиска стабилност и спокойствие (обзор)


 • В Деня на миньора индустрията поиска стабилност и спокойствие (обзор)


  • Индустриалци и миньори тази година се събраха на празника, миналата година Денят на миньора бе отбелязан дистанционно.
  • Румен Радев връчва Почетния знак на президента на проф. дтн инж. Николай Вълканов по повод 30-годишнината наБългарската минно-геоложка камара.
  • Проф. д-р Любен Тотев, зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев и почетният председател на камарата проф. дтн инж. Цоло Вутов (от ляво на дясно)
  • Пламен Димитров, лидер на КНСБ, получи приз в категорията "Институции и организации с принос към индустрията".
  • Димитър Манолов, лидер на КТ "Подкрепа", също получи този приз.
  • Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи персонална награда за принос към минерално-суровинната индустрия.
  • Такъв приз получи и проф. д-р Любен Тотев, зам.-председател на камарата и ректор на МГУ "Св. Иван Рилски" 2011-2019 г.
  • Награди бяха връчени на учредителите на Българската минно-геоложка камара, както и на членовете на първия управителен съвет. Сред тях са "Минстрой Холдинг", "Асарел-Медет", "Дънди Прешъс Металс Челопеч", "Огнеупорни глини", "Тракия-РМ".
  • Награди за най-добър студент получиха Константин Младенов, Карина Гелова и Анастасия Люцканова. Те са от фондация "Асарел" и от "Минстрой Холдинг".
  • С годишните награди на камарата бяха отличени фирмите "Елаците-Мед", "Асарел-Медет", "Дънди Прешъс Металс", "Каолин", "Геотехмин", "Минстрой Холдинг", "Горубсо Мадан", "Инфрапроект Консулт" и списание "Минно дело и геология".
  • С награди за обективно и последователно отразяване на минерално-суровинната индустрия бяха отличени вестник "24 часа" и информационен портал "Енергия за България".

  Президентът Румен Радев каза на бранша, че в негово лице има съюзник

  Искаме спокойствие, стабилност, защита на правото си да работим. Това заяви на националното честване на Деня на миньора и на 30-годишнината на Българската минно-геоложка камара председателят ѝ проф. дтн инж. Николай Вълканов.

  При миньорите и индустриалците дойде президентът Румен Радев, за да им каже, че в негово лице те имат съюзник.

  "За мен е чест да бъда сред хора, представителите на една мъжка, трудна и рискована професия. Професия, превърнала се в еталон на сила, на характер и особено на сплотеност", каза държавният глава. Той подчерта, че тази индустрия произвежда 3 млрд. лв., осигурява десетки хиляди работни места, въвежда нови технологии, прави инвестиции. Тя е стратегически отрасъл и осигурява независимостта на българската икономика и енергетика, от нея зависят останалите сектори и никога не трябва да забравяме това, каза Радев. Той връчи на председателя на камарата Вълканов Почетния знак на президента по повод 30-годишнината на Българската минно-геоложка камара.

  С словото си Вълканов заяви, че

  индустрията дава

  5% от БВП и е

  двигател за

  доброто

  социално-

  икономическо

  развитие на

  редица региони

  Браншът е стратегически важен, защото обезпечава със суровини металургията, строителството, машиностроенето, химическата промишленост, енергетиката и други отрасли и е гарант за суровинната и енергийна независимост на страната.

  Председателят се спря на най-голямото предизвикателство пред отрасъла - реализирането на европейската зелена сделка. Тя поставя нови предизвикателства пред индустрията, която освен да запази своите позиции и лидерство на световните пазари, трябва да отговори и на увеличеното потребление на метали.

  Точно те са важната суровина за екологична трансформация в транспорта и за "чистата" мобилност, за новите мощности за производството на зелена енергия.

  Вълканов постави и въпроса, който е ключов за енергетиката - какво ще стане с минно-енергийния комплекс "Марица-изток", който осигурява 46% от електроенергията. От бранша настояват в следващите месеци да се формират официални позиции за целия отрасъл пред европейските институции.

  Индустрията се отчете за състоянието си през пандемичната 2020 г. И тогава страната ни запазва своето водещо място в европейската минерално-суровинна индустрия, тя е

  на челните

  места по добив

  на мед и злато

  Основните суровини, които се добиват в страната ни, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини, мрамор.

  Общият добив на полезни изкопаеми през 2020 г. е 107 млн. тона, като бележи лек спад спрямо предходната 2019 г. Това се дължи основно на въгледобива, при който намалението е с 21%, достигайки до най-ниските си нива за последните 15 години. Спад има и при добива на индустриални минерали и скално-облицовъчни материали. Ръст с 8% отчита добивът на метални изкопаеми и 7% на инертни материали.

  Само през последната година са реализирани успешни инвестиции, сред които са най-голямата топкова мелница на Балканите в обогатителната фабрика "Асарел", модерни мелнични агрегати за преработка на руди в "Елаците-Мед", новият филтърно-сушилен цех в "Каолин", който оптимизира ресурсите и опазването на околната среда. В "Дънди Прешъс Металс" редуцират преките въглеродни емисии и внедриха технологии за нулево заустване на производствени води в предприятията в Челопеч и Крумовград. Беше отчетен и нов минен модел в производството на "Горубсо-Мадан", който съвместява най-модерни технологии за подземен добив в комбинация с енергийно ефективно и с по-висока производителност оборудване.

  Внедрени са иновативни дигитални технологии на бъдещето като изследователския продукт X-Mine в "Асарел-Медет", който ще доведе до революция в проучването и характеризирането на находища.

  Един от най-образните говорители беше лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който предупреди обаче, че свети код "червено" не само за пожарите, здравната криза и мигрантите, които може да нахлуят в страната. Светналият код е за енергетиката , която според него е без перспектива и ясна визия.

  30-годишнината на Българската минно-геоложка камара бе повод и за отличия, които бяха връчени на партньорите ѝ през годините. Денят на миньора и годишнината бяха повод да се отличат хора и компании с най-голям принос към индустрията.

  Както всяка година бяха отличени компаниите, които са постигнали най-добри резултати, внедрили са иновации, опазвали са околната среда.

  Председателят на камарата проф. Николай Вълканов връчи призовете в първата категория - на институции и организации с принос към минерално-суровинната индустрия. Получиха ги министерствата на енергетиката, на икономиката, на земеделието, на околната среда и водите, на труда и социалната политика и други.

  Партньорите от работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ също бяха отличени за партньорството.

  Знаково бяха наградени дългогодишните партньори и опоненти - лидерите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

  Персонално за принос към индустрията и за системна работа в подкрепа на бранша награди получиха знакови фигури като проф. дтн инж. Цоло Вутов, почетен председател на НТС и почетен член на УС на камарата, както и проф. д-р Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в периода 2011-2019 г. и председател на Съвета на ректорите до 2020 г.

  Пет компании и 6 минни представители бяха отличени като първи учредители на камарата, както и членове на първия управителен съвет. Това са "Минстрой Холдинг" и проф. Николай Вълканов, "Асарел Медет", което бе повод да бъде почетен проф. Лъчезар Цоцорков, като наградата беше приета от сина му Димитър Цоцорков, "Дънди Прешъс Металс Челопеч" и директорът ѝ проф. д-р инж. Илия Гърков, "Огнеупорни глини" с директор Добрин Далов, "Тракия-РМ" с директор Халина Малецка-Пейчева.

  За най-добри резултати за тази година бе отличена "Елаците-Мед", постигнала ръст от 4,6% при добива на руда.

  "Асарел Медет" получи приза за иновации, безопасност и здраве за 2020 г., за грижа за природата, както и за 55-годишнината ѝ.

  "Дънди Прешъс Металс" бе отличена за нулево заустване на води в околната среда в предприятията в Челопеч и Крумовград, както и за участие с дарителската кампания за справяне с COVID-19.

  
  

  Линк

Назад