Назад

Икономист: Политици с малък капацитет в Народното събрание не могат да се справят със скъпия ток


 • Икономист: Политици с малък капацитет в Народното събрание не могат да се справят със скъпия ток


  Експерт срази политиците в парламента.

  Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа я повдигаме вече 10 години. Тя очевидно не е в състояние да бъде решена от политици с малък капацитет в Народното събрание. Трябва да има голям обем политическа критична маса, за да може да бъде решен този проблем”. Това заяви в ефира на NOVA икономистът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев пред Nova.

  Той добави, че от 30-40 години много партии и групи са поставили на масата собствените си интереси в българската енергетика.

  „Има интереси, които са извън политическите и извън тези на обикновените хора. В целия свят бедните държави плащат най-скъпо и ние не сме изключение. Нещата се докарват до абсурда. Започват да се клатят основите на българската икономика – най-големите предприятия, които са енергоемки и са най-големите консуматори на електричество. Ако това се случи положението ще стане неудържимо”, заяви Дачев.

  Според него, ако такива предприятия спрат работа, сегашната криза в страната ще ни се види, като детска игра.

  За тези фирми работят хиляди хора и няма да има кой да им плаща. Това е базата, която генерира парите в държавата. Ако тези фирми освободят работещите, те ще отидат на издръжка при държавата. Бизнесът пък ще спре парите си към държавата, с които тя плаща на останалите без работа”, обясни Дачев.

  „Проблемите в енергетиката ни са генетични. Ние се борихме с години тя да се освободи и да стане по-пазарна. Енергетиката не може да се промени след нечия оставка. Всички партии имат интереси там. Нужно е всички да се обединят и да поискат промяната. Това е и причината поради която това няма да се случи”, категоричен бе Дачев.


  Линк

Назад