Назад

Интересна презентация на "краля на плодовете" - манго от Пакистан в БТПП


 • Интересна презентация на "краля на плодовете" - манго от Пакистан в БТПП

  Българската търговско-промишлена палата - БТТП организира съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София представяне на екзотичния плод манго на 9 август 2021 г.  във фоайето на БТПП.

  Както знаем, Пакистан е земеделска страна, а отглеждането на плодове е значим сектор в селското стопанство. С производство от 1,8 млн. тона годишно, Пакистан е сред водещите производители на манго, а то се смята за "краля на плодовете" в Южна Азия. Плодът е изключително богат на фибри, натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. От минералите съдържа калций, желязо, мед, калий, магнезий и др. 

  Нивата на наситени мазнини, холестерол и натрий в тропическия плод са много ниски. Антиоксидантите в него имат силата да неутрализират свободните радикали в тялото, които са виновни за появата на сърдечни заболявания, преждевременно стареене, рак и  други. 

  Като се отглеждат над 250 вида манго. Най-много манго се произвежда в провинциите Панджаб - 67% и Синд - 24%.

  От общото производство на манго в Пакистан, износът е около 95000 до 115000 тона годишно и възлиза на около 48 мил. щ.д. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Великобритания, Саудитска Арабия, САЩ, Иран и др. Целта на Пакистан е разширяване на пазара на манго в Европа.

  Присъстваха вносители на пресни плодове, представители на търговски вериги, търговци от хранително – вкусовата промишленост, производители на безалкохолни напитки, сокове, сиропи и сладка и медии.

  Срещата спомогна за установяване на контакти с представители на Посолството на Ислямска република Пакистан в София.

  сп. ХИТ

   


  Линк

Назад