Назад

Бизнесът, синдикатите и правителството ще спорят за бюджет 2012


 • Принципно съгласие за по-висока минимална заплата на Тристранката


   
  Постигнато е принципно съгласие в проектобюджета да се запише, че минималната работна заплата ще бъде вдигната от 1 април 2012 г. с 20 лева. Това стана ясно на заседанието на Тристранния съвет след повече от 4 часа дискусии.
  Според журналисти, чакащи през това време новини от Тристранката, забавянето може да е свързано с дербито  между ЦСКА и Левски тази вечер, което изглежда е било интересно за участниците в Тристранния съвет.
  Записът за увеличаването на минималната работна заплата ще бъде направен в понеделник на оперативно заседание на кабинета Първоначално синдикатите бяха категорични, че това увеличение трябва да стане от 1 януари 2012 г.  Предвижда се догодина да бъдат вдигнати с 1/3 вдовишките добавки.
  По думите на шефа на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, в общи линии проектобюджетите остават. Той допълни, че по някои параметри са били предложеви варианти и повече аргументи от страна на финансовото министерство. Такъв пример е облагането с акциз на природния газ, използван в производство на топлинна енергия.
  Акциз върху природния газ ще има от 2012 г., но това ще става стъпаловидно. Това са се разбрали синдикати, работодатели и кабинетът. Става дума за природния газ, който се използва за производството на топлоенергия. По думите на шефа на КРИБ Огнян Донев, ставката ще е с около 50% по-ниска от очакваното. Какъв ще е размерът на акциза обаче, не стана ясно. Крайният срок, в който акцизът трябва да бъде въведен, е 2014 г.
  Законът за ДДС е другата тема, която е обсъждана. Синдикатите са против премахването на преференциалното ДДС от 9% за туроператорите.

  Линк

 • Тристранката с принципно "да" за по-висока минимална заплата


   

  Постигнато е принципно съгласие в проектобюджета да се запише, че ще бъде вдигната от 1 април 2012 г. с 20 лева минималната работна заплата.
  Това стана ясно на заседанието на Тристранния съвет след повече от 4 часа дискусии.
  Според чакащите на студа журналисти, вероятно забавянето е породено от футболната среща между ЦСКА и Левски, която е привлякла вниманието на участващите в Тристранния съвет.
  Записът за увеличаването на минималната работна заплата ще бъде направен в понеделник на оперативно заседание на правителството. Първоначално синдикатите бяха категорични, че това увеличение трябва да стане от 1 януари 2012 г.
  По думите на шефа на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в общи линии проектобюджетите остават. Той каза, че по някои параметри от финансовото министерство са предложили варианти и повече аргументи. Като такъв пример той посочи облагането с акциз на природния газ използван в производство на топлинна енергия.
  „От финансовото министерство изложиха достатъчно аргументи и ни убедиха, включително и тези, които не биха били щастливи от подобна стъпка, че е необходимо стъпаловидно въвеждане на такъв акциз", каза Симеонов.
  Той каза още, че се предвижда догодина да бъдат вдигнати с 1/3 вдовишките добавки.
  По-късно от пресцентъра на Министерски съвет потвърдиха, че в понеделник ще има извънредно заседание на М, на което ще бъдат разгледани пакетът данъчни закони и проектът на бюджет на Република България за 2012 г.

  Линк

 • Бизнесът, синдикатите и правителството ще спорят за бюджет 2012


   

  Представители на основните работодателски организации, национално представените синдикати и министерството на финансите ще обсъждат днес проекта за бюджета за догодина, предстоящото увеличение на минималната работна заплата и данъчните промени, предложени от финансовото министерство. Това ще стане по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
   
  Основните бизнес организации като БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал вече възразиха срещу предстоящото вдигане на минималната заплата от сегашните 240 на 270 лв., предвидено за началото на април 2012 г. Опасенията на работодателите са, че мярката ще се отрази негативно предимно на малкия и средния бизнес, където много предприемачи ще се принудят да освобождават работници.
   
  Основните данъчни промени, предложени до момента от МФ, засягат налагането на акциз върху метана и върху природния газ, използван за отопление в бита.

  Линк

Назад