Назад

Бизнесът иска оставки и спешни мерки срещу рекордно високата цена на тока в България


 • Бизнесът иска оставки и спешни мерки срещу рекордно високата цена на тока в България

  социацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва 4-те най-големи бизнес организации у нас - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, настояма за оставки и спешни мерки срещу рекордно високата цена на електричеството у нас. В писмо до служебния премиер Стефан Янев от организацията предупреждават, че са в готовност за национални протести

  В него за пореден път се алармира, че на пазара на електроенергия у нас изкуствено се създава дефицит, провокиран от ограниченото предлагане.

  Средната цена на електричеството на Българската независима енергийна борса за ден напред е достигнала 130 евро на мегаватчас, а за 4 август достига рекордна стойност от 169 евро на мегаватчас, като за следобедните часове дори надхвърля 200 евро. Това е средно с над 50% по-скъпо от цената на тока в основните пазари, за които България изнася продукция - Германия, Италия и Франция, като конкретно за датата 4 август това поскъпване е над 70%, посочват от организацията

  Въпреки това държавното дружество ТЕЦ „Марица Изток 2“, което произвежда традиционно сред най-евтината електроенергия – работи на 25% от мощността си. Освен това в пълен капацитет е износът за Гърция, а също така липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

  Бизнесът настоява Марица Изток 2 да заработи на пълни обороти и да се ограничи износа за Гърция, за да се осигури достатъчно електричество за българския пазар и да се успокоят цените на енергията у нас.

  „Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика“, се казва още в писмото.


  Линк

Назад