Назад

Ивайло Дерменджиев спечели изборите за председател на адвокатурата


 • Ивайло Дерменджиев спечели изборите за председател на адвокатурата


  Известният арбитражен адвокат Ивайло Дерменджиев  бе избран в понеделник за председател на Висшия адвокатски съвет. Победата му бе категорична, след като на първи тур той спечели гласовете на 176 от общо 331 делегати.

  Адв. Дерменджиев първо завършва "Право" в Софийски университет, а след това се дипломира и в Кеймбриджкия университет със специалност "Въведение в английското право и Правото на ЕС". През 2012 г. защитава докторантура по Международно частно право в Софийски университет.

  Той е член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и е член на арбитражния съд към организацията. От 2002 г. е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Член на Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Участвал е в разглеждането на повече от 40 международни делаи защитавал интересите на България по над 20 международни дела.От 2009 г. до момента е Почетен консул на Кения в България.

  Адв. Дерменджиев спечели изборите в конкуренция срещу трима души - Йордан Цветанов. Ивайло Данов и Райна Аврамова.

  Мотото на неговата кампания бе "Заедно за адвокатурата". Той обещава да работи за активното включване на адвокатите в процеса на взимане на решения в гилдията. Дерменджиев обещава да определи специален екип от членове на Висшия адвокатски съвет, който да отговарят за взаимодействие с институциите от съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

  На първи тур са избрани и петима членове на Висшия адвокатски съвет, които са част от екипа, който подкрепя идеите на новия председател. Те са проф. Ангел Калайджиев, Ина Лулчева, Валя Гигова, Ели Христова и Красимир Краев. Предстои да се изберат още десет членове на ВАдС. Очаква се екипът на Дерменджиев да има пълно мнозинство в адвокатския съвет. Вторият тур на изборите за ръководни органи на адвокатурата ще е на 6 юни.


  Линк

Назад