Назад

В зала "Рила" на хотел "Шератон" се проведе форум на тема: "Системи за управление на бизнеса". Организатори на събитието са ICT Media и ISACA - Sofia Chapter, в партньорство с Българската стопанска камара (БСК) и Българската


 • 50-ти сме в света по технологична готовност


   

  Системите за управление позволяват да се увеличат ефектите от другите активи, които компаниите използват в дейността си, а интересът към разработване на такива проекти е много голям.
  Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриване на форума "Системи за управление на бизнеса". Патрон на конференцията е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и в партньорство с БТПП и БСК, съобщава БТА.
  Според доклада на световния икономически форум за глобалната икономика България се нарежда на сравнително доброто 50-то място по отношение на технологичната си готовност, посочи министър Трайков пред участниците във форума.
  По отношение на достъпа до скоростен интернет страната ни е на 18-то място, по достъп до широколентов интернет - 40-то място, а по брой на интернет потребителите - 51-во място, информира министърът.
  Като цяло България е на 73-то място. Доброто развитие на интернет мрежата стимулира и развитието на множество компании в областта на информационните и телекомуникационните технологии, отбеляза Трайков.
  "Стимулираме растежа на подобни индустрии, защото те дават висока добавена стойност и осигуряват по-високи доходи на работещите", каза още Трайков.
  Притеснително по думите му е, че България се нарежда едва на 127-мо място по внедряване на високи технологии в предприятията. Това е една от статистиките, която ни дава основание да префокусираме ОП "Конкурентоспособност" и да подкрепим със значителен ресурс технологичната модернизация на фирмите в приоритетни сектори, посочи министърът.
  Трайков заяви, че обикновено към тези процедури има и най-голям интерес. Досега са сключени 503 договора за близо 400 млн. лв., от тях на бизнеса са изплатени около 100 млн. лв., а ефектът е предлагане на повече и по-качествени решения за внедряване на подобрения в предприятията, посочи Трайчо Трайков.

  Линк

 • В зала "Рила" на хотел "Шератон" се проведе форум на тема: "Системи за управление на бизнеса". Организатори на събитието са ICT Media и ISACA - Sofia Chapter, в партньорство с Българската стопанска камара (БСК) и Българската


     
  Министър Трайков изнесе данни от доклада на Световния икономически форум за глобалната икономика 2011-2012 г., според които България се нарежда на 73 място като цяло и 50-то място по отношение на технологичната си готовност, 18-то място по достъп до скоростен интернет, 40-то място по достъп до широколентов интернет, 51-во място по брой интернет потребители, 127 място по внедряване на високи технологии във фирмите.

  Министър Трайков посочи, че по оперативна програма „Конкурентоспособност“ досега за технологична модернизация на фирмите са сключени 503 договора на обща стойност близо 400 млн. лв., от които са изплатени около 100 млн. Председателят на Българската търговско-промишлена палата, Цветан Симеонов, отбеляза, че чрез въвеждане на системи за управление на бизнеса, фирмите стават по-конкурентоспособни, тъй като се съкращават разходите и технологичното време.

  Линк

Назад