Назад

Бизнесът иска дигитализиране на процедурите по ковид-мерките


 • Бизнесът иска дигитализиране на процедурите по ковид-мерките


  Фирмите изпитват сериозни затруднения при получаването на помощите

  Фирмите изпитват сериозни затруднения при кандидатстването си за помощи по т. нар. ковид-мерки. Това сочат резултатите от анкетно проучване на БТПП сред 210 браншови организации и фирми в страната. Най-голям е интересът към мярката по грантова схема от 3000 лв. до 10 000 лв. за микро- и малките предприятия. 54%  от анкетираните са кандидатствали по тази програма. Това са около 5,7% от всички малки и микрокомпании в страната, които попадат по този размер или около 24 000 компании. Общият размер, който са получили  като стойност, е 191 милиона лева. Проблемът, който имат компаниите,  не е толкова по отношение на кандидатстването, колкото по отношение на скоростта, с която те получават помощта по тези мерки, коментира за Дебати.БГ Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българската търговско-промишлена палата. 

  Едва 4% от анкетираните компании казват, че получават мерките в рамките на седмица, като най-голям процент от респондентите посочват, че получават средствата за повече от месец. Не е малък делът и на тези, които посочват повече от месец като най-дългият период за получаване на средства. По някоя от мерките този период достига и повече от 10 месеца.


  При по-новите мерки бизнесът получава доста по-бързо средствата, но е добре да се помисли за изцяло дигитализиране на процедурата, защото при една добра електронна среда компаниите имат много по-кратки срокове по грантовите схеми и мерките за подпомагане.


  Ефектът от Ковид-19 се отразява върху всички сектори, ако не пряко, то косвено. Според зимната икономическа прогноза на Европейската комисия страната ни през тази година ще е една от най-бавно възстановяващите се. Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт е 2,7%, а очакванията за следващата година са за близо 5%. Така че можем да очакваме  възстановяване на нивата от преди кризата може би през 2022-ра година, посочи Левичаров.


  Линк

Назад