Назад

До 10 месеца се налага да чакат фирмите, които кандидатстват за COVID-помощ


 • До 10 месеца се налага да чакат фирмите, които кандидатстват за COVID-помощ


  Едва 4% от фирмите, които са кандидатствали  по някоя от мерките за COVID- помощ са били одобрени в рамките на седмица. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата. Най-често одобрението става за повече от месец, като най-дългият период за одобрение е 10 месеца. 7% от компаниите отбелязват, че не са одобрени, а при 31% одобрението е ставало в рамките на месец.

  То е направено в периода между 15 и 19 февруари 2021г. по повод оценка на мерките в икономиката, предприети от правителството за справяне с негативните последици от пандемията. В проучването са участвали над 210 компании и браншови организации, които са кандидатствали за COVID-помощ. По кои мерки най-често са кандидатствали фирмите?

  Според допитването основната мярка, по която са кандидатствали фирмите е подкрепа на микро и малки предприятия от 3000 до 10 000 лв. По нея са подали документи  54% от респондентите. Това е логично предвид и най-големия дял, заеман от фирмите в тези две категории, изтъкват от БТПП. Става въпрос за над 414 хил. предприятия (389 хил. – микро и 25 хил. малки компании). Според справката на Министерство на икономиката към 12.02.2021г. по програмата са кандидатствали 27 623 фирми, от които са одобрени за финансиране 23 484. Това прави 5,67% от компаниите, които попадат под възможността за кандидатстване по тази мярка.

  17% от анкетираните посочват, че са кандидатствали по мярката за подкрепа чрез оборотен капитал. По отношение на мерките за запазване на заетостта 32% от анкетираните отбелязват, че са кандидатствали по мярката 60/40.  9% са подали документи по мярката 80/20 и 6% по мярката 24 лв/ден на служител за затворените предприятия. Не са малко фирмите, които посочват, че не са кандидатствали по никоя мярка за COVID- помощ. Причините затова са различни, в т.ч. и неприложимост на нито една от мерките за конкретната фирма.

  По отношение на получаването на средствата след одобрението по конкретна мярка за подпомагане на фирмите, най-често средствата се получават в рамките на 2 седмици или месец. В свободните си отговори, предприятията посочват, че получаването на средствата става и в рамките 2-3 месеца. Не липсват и случаи, в които времето за получаване на средствата след одобрение се увеличава значително.Понякога дори достига между 7 и 9 месеца. За съжаление някои фирми все още чакат, а такова забавяне е недопустимо за една европейска администрация.

   


  Линк

Назад