Назад

БТПП: Една трета от служителите биха се ваксинирали срещу COVID-19


 • БТПП: Една трета от служителите биха се ваксинирали срещу COVID-19


  Около една трета от служителите в българските фирми искат да се ваксинират срещу COVID-19, а 22% не биха го направили. Това показват резултатите от проучване на Българската търговско промишлена палата, в което са взели участие над 120 фирми и браншови организации.
   
  34% от ръководителите в компаниите посочват, че има интерес от страна на техните служители към ваксиниране, а според 22% няма.
   
  Останалите посочват, че решението за това е индивидуално и не могат да дадат мнение по въпроса.
   
  Не малка част от респондентите посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към ваксинация, когато имат възможност за избор на производител, богата информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик в заболeваемостта.
   
  Ефектите, които се очакват във връзка с ваксинацията от компаниите са в двете крайности – според 42% ще се благоприятства връщане към нормален режим на работа и живот, а според 47% нищо няма да се промени.
   
  За работодателите ваксинацията ще създаде и частична предвидимост за отсъствията от работа. Едва 7% от фирмите виждат възможност за подобряване на логистиката и увеличаване на интереса за сътрудничество с тяхната компания като ефект от ваксинацията.
   
  Според работодателите един от най-важните ефекти от ваксинирането е запазване здравето и живота на техните служители.
   
  Повече от половината от фирмите не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина. Това смятат 52% от анкетираните в проучването, спрямо 28%, които го намират за наложително.

  Линк

Назад