Назад

Пускат филма за индустриалеца Иван Грозев в социалните мрежи


 • Пускат филма за индустриалеца Иван Грозев в социалните мрежи


  Той е съратник на Васил Левски, забележителен предприемач и един от строителите на свободна България

  Филм за съратника на Васил Левски и основателя на Българската търговско-промишлена палата и неин първи председател Иван Грозев от Карлово тръгва в социалните мрежи You tube и Linkedin. Премиерата на филма бе на 9 септември 2020 г. в Дома на киното в София, но вместо да тръгне по кината, лентата остана затворена заради пандемията от ковид-19.

  Сега председателят на БТПП Цветан Симеонов и Степан Поляков от Продуцентска къща Five Star Media Group дадоха началото на публичното представяне на съвместно продуцирания и изготвен филм за живота и дейността на Иван Грозев, първия председател на Българската търговско-промишлена палата.

  Иван Грозев е от Карлово, той е един от най-близките съратници на Левски. Преди освобождението има текстилна фаблика в родния си град, опожарена по време на Руско-турската освободителна война. Той е секретар на Първия градски съвет на Карлово веднага след Освобождението от турско робство през 1878 г.

  В свободна България Иван Грозев става строителен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино. По това време той е избран за кмет на София, а по-късно и основател и първи председател в 125-годишната история на Българската търговско-промишлена палата.

  Днес в Карлово е запазена къщата, която Иван Грозев си строи. Тя се намира на площад "Васил Левски" точно зад паметника на Апостола, тя е приемна на БТПП, а в нея е уредена и експозиция за този забележителен българин.

  Филмът "Патриарха на градежа" е своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век - един от най-динамичните периоди в българската история.

  Предвид неблагоприятната ситуация и поради невъзможността за прожекции, бе постигната договореност филмът да се разпространява чрез социалните мрежи You Tube и Linkedin.

  "Препоръчвам на всички българи да видят филма и да научат за живота и приноса на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история" каза Цветан Симеонов  председател на Палатата.

  Цветан Симеонов пое ангажимент да се съдейства на регионалните търговски палати да окажат подкрепа филмът да се представи по цялата бизнес общност. А когато обстановката позволява лентата ще бъде представена по обичайния ред в киносалоните.


  Линк

Назад