Назад

БТПП: Близо две трети от компаниите са предвидили коледни бонуси за служителите си


 • БТПП: Близо две трети от компаниите са предвидили коледни бонуси за служителите си


  Въпреки пандемията около 60% от компаниите възнамеряват да дадат коледни бонуси на служителите си тази година. В една трета от компаниите допълнителният стимул ще е по-нисък от миналогодишния, докато една четвърт планират той да е по-голям. Това показва експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено сред нейните членове.

  Влиянието на корона кризата

  И все пак делът на компаниите, които планират допълнителен стимул за служителите си, е по-нисък спрямо предходната година, когато те са били над 70%. Над 14% от фирмите категорично посочват, че основната причина да не са предвидили бонуси са негативните последици от COVID-19, а за над 20% лошото финансово състояние не позволява допълнителното стимулиране на служителите. От БТПП посочват, че 7% от мениджърите все още не са решили дали ще стимулират допълнително персонала си.

  Най-масовия бонус - до 200 лв.

   

  Размерът на бонусите също варира, като най-голям дял през тази година заемат стимулите до 200 лв. Двойно в сравнение с миналата година нараства процентът на компаниите (15%), които са планирали бонус в размер над 1000 лв. Почти половината от компаниите са посочили, че определят индивидуално бонусите според представянето на всеки служители, а 39% дават еднакъв стимул за всички.

   


  Линк

Назад