Назад

САЩ: Ще финансираме проекти в България през инициативата Три морета


 • САЩ: Ще финансираме проекти в България през инициативата Три морета

  САЩ ще финансират проекти в инфраструктура, транспорт и енергетика в България през инициативата "Три морета". Това става ясно от официално съобщение на посолството на САЩ в София. "Инвестицията на стойност 300 милиона долара от aмериканската Корпорация за финансиране на международното развитие в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета" ще подкрепи инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигиталната сфера в България и други страни от Инициативата. САЩ са горди и активни поддръжници на "Три морета" и с нетърпение очакват председателството на България", пише в него.

  Само преди ден външният министър Екатерина Захариева обяви във Фейсбук: "Приветствам решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие на САЩ, който под председателството на моя колега Майк Помпео прие да участва в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета" с вноска от 300 млн. долара". Така капиталът на Фонда на "Три морета" вече надхвърли 1,2 млрд. евро. По този начин САЩ потвърждават силната си подкрепа за Инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа, посочват още от ресорното министерство, обясниха от българското МВнР.

  От поста на Захариева в социалната мрежа ставаше ясно, че по линия на инвестиционния фонд България вече е предложила за реализиране проекти "като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода "Петрохан" и строежа на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна".

  Покрай инициативата избухна голям скандал между българското правителство и българския президент. Това стана след като Румен Радев отиде лично в Талин, за да приеме бъдещото председателство на "Три морета". Точно тогава обаче стана ясно, че той е бил контактен със заразен с коронавирус. Затова съобщи лично естонския президент. Радев и делегацията му прекъснаха посещението си в естонската столица. Наред със скандала около ковида, се разрази и институционален, свързан с инициативата. От президентството обиниха, че правителството и Външното ни министерство са работили против приемането на домакинството на инициативата "Три морета". От "Дондуков" 2 твърдяха, че становището на външно е било Естония да остане домакин на инициативата и през 2021 г. Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин, написаха от президентството. Правителството и МВнР обаче отрекоха категорично с твърдението, че са направили всичко необходимо за инициативата "Три морета".

  КАКВО Е ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА"

  Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

  Към момента Инициативата "Три морета" не е институционализирана и няма седалище и секретариат, разказва на интернет страницата си българското Външно министерство. Там пише още: "Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

  Целите на Инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

  Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

  По време на третия съмит на Инициативата "Три морета" (17-18 септември 2018 г., Букурещ, Румъния), бе обявено намерение за създаване на Инвестиционен фонд, който да финансира одобрените проекти предложени от страните-участнички в Инициативата. Официалното създаване на Фонда, със седалище в Люксембург, бе обявено на срещата на високо равнище на Инициативата "Три морета" (5-6 юни 2019 г., гр. Любляна, Словения).

  По време на третия съмит на ИТМ в Букурещ бе проведен и първият бизнес форум в рамките на Инициативата, който е платформа за споделяне на проекти от общ интерес. Подписана бе Съвместна декларация за създаване на мрежа от търговско-промишлени палати на страните-участнички. От българска страна в този формат на ИТМ участва Българската търговско-промишлена палата.

  По инициатива на САЩ, на срещата в Букурещ бе стартиран нов формат на сътрудничество с държавите-членки на ИТМ- Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation). България работи активно във всички срещи на този формат. Представители на Министерството на енергетиката участват в три от създадените четири работни групи за енергийно сътрудничество.

  На 2 септември 2020 г. бяха приети две Решения на Министерски съвет, с които:

  • Зам=-министър-председателят и министър на външните работи, г-жа Екатерина Захариева, бе определена за Национален координатор от българска страна за Инициативата "Три морета";
  • бе одобрено участието на "Българската банка за развитие" АД в Инвестиционния фонд към Инициативата "Три морета" с вноска от 20 млн. евро.

  Линк

Назад