Назад

Българските инвестиции в Сърбия надхвърлят 20 млн. евро


 • Българските инвестиции в Сърбия надхвърлят 20 млн. евроБългария и Сърбия използват само 20% от възможностите за бизнес


  За четири години стокообменът между България и Сърбия е нарастнал с 58%. През 2019 той възлиза на 1214,5 млн.евро. Данните за първата половина на 2020, сравнени със същия период на 2019, отчитат спад в стокообмена с 11.1% по обективни причини. Това е заявил посланикът на България в Сърбия Н.Пр. Радко Влайков по време на онлайн форум, домакин на който е бил Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

  По думите на Н.Пр. Желко Йович, посланик на Сърбия в България, се използват само 20% от съвместните възможности за бизнес. Необходимо е засилване на досегашното партньорство и съзваване на нови връзки, за да излязат от кризата Сърбия и България по-подготвени и с общи цели, е посочил Йович.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов е споделил с участниците – около 60 представители на български и сръбски компании, че отношенията между двете страни се основават на добросъседство, традиции в двустранния бизнес и непрестанен поток на стоки и инвестиции.

  Според директора на сръбската ТПП Михайло Весович търговските палати правят всичко възможно да поддържат бизнеса жив и способен да преодолее трудностите. Интересът от двете страни е голям, въпреки изгубените около 10% от двустранната търговия през 2020. Той сподели, че над 3000 фирми от двете страни имат постоянни контакти. Към настоящия момент българските инвестиции в Сърбия възлизат на повече от 20 млн. евро.


  Линк

Назад