Назад

Делото за неустойките по договора за БМФ потъна в арбитражна сага


 • Делото за неустойките по договора за БМФ потъна в арбитражна сага


  Делото за неустойките по неизпълнение на задължения по приватизационния договор на Български морски флот (БМФ) потъва в арбитражна сага, става ясно от думите на вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова в парламентарния контрол.

  В отговор на депутата Румен Гечев (БСП) тя разказа какво се случва с делото, заведено от Агенцията по приватизация (днес Агенцията за публичните предприятия и контрол) пред арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) срещу "Кей Джи Маритайм Шипинг" и "Адванс Пропъртис".

  Предприятието дължи почти 53 млн. лева неустойка на държавата. Те бяха изискани от Агенцията през лятото на 2019 г. Парите не са изплатени в очаквания срок и през декември миналата година държавата завежда иск пред арбитража на Палатата.

  Искането е свързано със заложеното в договора за приватизация, подписан през 2008 г., изискване за инвестиции в размер на над 779 млн. лева в нови кораби за 10 години.

  От отчета на вицепремиера става ясно, че работата на Арбитражния съд е блокирана на няколко пъти от искания за смяна на арбитрите, включително и от страна на държавата, заради съмнения в безпристрастността им. В резултат са назначени служебни арбитри, срещу които също е имало искания за отвод.

  В крайна сметка, след решения и на Софийския градски съд по обжалване на назначенията, работата на Арбитражния съд ще продължи сега, в края на ноември 2020 г., със събиране на доказателства по казуса.

  Паралелно върви и дело срещу наложения по искане на Агенцията за приватизация запор на "Адванс Пропъртис" върху имот и акции във връзка с очакваната от държавата неустойка по приватизационната сделка. От компанията възразяват срещу запора с мотива, че има свръхобезпечаване. Насрочено е дело в Софийски градски съд по казуса за началото на декември.

  Николова съобщи още, че дружеството е разрушило сграда след наложената от Софийски градски съд (СГС) възбрана и очаква възстановяването ѝ в полза на Агенцията.

  Вицепремиерът гарантира, че лично следи делото и защитата на интереса на държавата. Депутатът от БСП Румен Гечев пък критикува правителството, че продължава да възлага обществени поръчки в полза на компанията, която дължи милиони на бюджета.


  Линк

Назад