Назад

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен Ясни правила за даване на парите, иска Цветан Симеонов


 • БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще е силно отрицателен Ясни правила за даване на парите, иска Цветан Симеонов


  Българската търговско-промишлена палата никога не е била привърженик на раздаването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Трябва да се стимулират работещите и коректните фирми с близък до нулата лихвен процент и за дълъг период от време. За нас е грешка да се подпомагат фирми, които след като свършат парите, ще обявяват, че затварят и тогава възвръщаемостта ще бъде нулева. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

  "За нас критериите по отпускането на държаваните помощи за бизнеса са изключително важни - трябва да са обективни, опростени и да предоставят широк достъп за кандидатстване от страна на компаниите, редуцирайки по този начин възможността за корупционни практики.", каза той.

  По отношение на очакваните евросредства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване Цветан Симеонов коментира, че всички страни са заинтересовани и когато става въпрос за пари - "компромис винаги се намира".

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  Борисов: След 3 седмици ще разхлабим мерките!
  Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември
  "Вече са издадени около 17 млрд. евро, които са вписани във фондовата борса в Люксембург. Това е реална помощ за бизнеса и не са "хеликоптерни пари". 10 милиарда от тях трябва да се възстановят до 2030 г., а останалите - до 2040 г.", обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

  "Затова четирите български работодателски организации изпратихме писмо до правителството, в което обръщаме внимание върху отделянето на определени средства за отлагане на лихвени и социални погасявания, както и някои вноски по дължими данъци, до колкото бюджетът позволява", каза още Симеонов.

  Според проучване на БТПП, което обхваща целия Европейски съюз, ефектът от частния локдаун в България ще бъде изключително отрицателен.

  "Двойно са се увеличили песимистичните прогнози както за вътрешните продажби, така и за тези в чужбина, което не е характерно за България. Фирмените инвестиции се очаква да се намалеят с 66%, като прогнозите за по-малко от 7-процентно свиване на БВП са вече трудно защитими.", изброи той.

  Препоръката на Цветан Симеонов е фирмите да влязат в режим на икономисване, да търсят начини да останат на пазара и да наблегнат на дигитализацията.

  "Каквато и помощ да предоставя държавата, ако предприятието не мисли за собственото си бъдеще, то ще бъде обречено и при затваряне държавните средства ще бъдат загубени.", препоръча шефът на БТПП.

  Целия разговор - във видеото

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2020/11/26/btpp-efektyt-ot-chastichniia-lokdaun-shte-e-silno-otricatelen.471143


  Линк

Назад