Назад

Дълговите проблеми затискат бизнеса, обяснява предприемач


 • БТПП: Масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки


  БТПП: Масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки

  Няма натиск от страна на бизнеса държавата да не прилага от по-строги мерки срещу COVID-19, твърди заместник-председателят на организацията Красимир Дачев

  БТПП: Масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки
   

  От 60 хил. анкетирани фирми, от които 800 български, масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки, показва анкета на Европейската търговска палата. Това обяви в ефира на bTV заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

  По думите му констатациите на Европейската търговска палата са, че бизнес климатът в страната ни е изключително лош. 

  Той обаче уточни, че недостигът на висококвалифицирани професионалисти намалява заради ръста на безработицата.
  „В същото време инвестициите са надолу. Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса“, коментира Дачев.

  Той обясни още, че бизнесът не принуждава държавата да страни от по-строги мерки срещу COVID-19. Според него, ако ситуацията се усложни, за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба.

  „Рязкото спиране и тръгване в никоя сфера не е полезно. Не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти – ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик“, обясни Дачев.

  Предприемачът заяви, че правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките. По думите му това е станало така заради липсата на административен капацитет. Той заяви, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса. Дачев добави, че с Бюджет 2021 се заделят реални пари за бизнеса.

   


  Линк

 • Дълговите проблеми затискат бизнеса, обяснява предприемач


  По време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса, заяви в бизнесменът и зам.-председател на БТПП Красимир Дачев
   

  Дачев обясни, че според Европейската търговска палата бизнес климатът е изключително лош. По думите му от 60 хил. анкетирани фирми, от които 800 български, тенденцията е, че масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки.

  „В България намаля липсата на висококвалифицирани професионалисти заради ръста на безработицата. Инвестициите обаче са надолу. Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса“, коментира Дачев. Според него, ако ситуацията се усложни за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба.

  „Рязкото спиране и тръгване в никоя сфера не е полезно. Не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти – ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик“, обясни Дачев.

  Предприемачът заяви, че правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките. По думите му това е станало така заради липсата на административен капацитет. Той заяви, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса.

   


  Линк

Назад