Назад

Бюджет 2021: Задава се ново увеличение на заплати в администрацията


 • Бюджет 2021: Задава се ново увеличение на заплати в администрацията

  КНСБ поиска в Бюджет 2021 да залегне 20% ръст на заплатите във всички структури на централната и местната администрация, които не са получили 30% увеличение на средствата за персонал във връзка с работа в условия на Covid–19

   

  Другото им искане е в бюджета за следващата година за служителите по трудово правоотношение в държавната администрация да се уреди правото на парични средства за представително облекло, както това е уредено за държавните служители. Те аргументират предложението, че в случая не става дума за допълнителни финансови средства, а за нормативно уреждане.

   

  "И сега работещите в държавната администрация получават средства за такова облекло, договорено и в КТД, но практиката е разнопосочна и създава трудности", отбелязват от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към КНСБ.​

   

  "Отчитаме като положителни направените стъпки за увеличение на заплатите за 2020 г., затова считаме, че този ръст трябва да продължи  и да бъде осигурено достойно заплащане на труда", завършва позицията им. 

   

  Минималната работна заплата ще бъде 650 лева от 1 януари 2021 г. вместо досегашните 610 лева. Съответното правителствено постановление вече е качено за обществено обсъждане, но мярката ще бъде записана и в Бюджет 2021. Около 360 млн. лв. пък са предвиден за увеличение на учителските заплати. 

   

  С допълнително отпуснати средства от тазгодишния бюджет правителството вече увеличи с до 30% заплатите в 28 администрации. Всъщност единственият официално обявено мотив бе, че увеличението с 30% на разходите е за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19.

   

  Част от работодателските организации останаха недоволни от решението на кабинета. Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара обявиха, че са против предложеното от правителството увеличение на заплатите в държавната администрация. БТПП дори определи увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация като "пир по време на чума".


  Линк

Назад