Назад

Вино, кулинарни изкушения и занаяти водят гости на „Августиада“


 • Вино, кулинарни изкушения и занаяти водят гости на „Августиада“


  Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“, който се провежда за девети път в Стара Загора, тази година е на открито зради епидемичните мерки. Античната улица в центъра на града е мястото, където се събраха ценители на хубавото вино, на вкусната храна и на старите занаяти. Събитието е съпроводено с разнообразна културна програма с участието на Държавна опера-Стара Загора и други музикални състави.

  Над 30 елитни винарни участват в изложението. Представени са производители и дистрибутори на храни, които предлагат интересни и нови кулинарни продукти на жителите и гостите на Стара Загора. За пръв път т. г. са показани и действащи занаяти.

   

  Всяка година се увеличава международното участие, като в изложението се включват винарски изби от балканските страни. Тази година международен акцент на „Августиада 2020“ е Франция.

  Фестивалът започна с дефиле, водено от новата „Царица на Августиада“ - 17-годишната Жанита Христова и подгласничките й Доника Желязкова и Преслава Дончева. В дефилето се включиха изложителите на вино и кулинарни продукти, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите с шеф готвачи от заведения в Стара Загора, подкрепени от ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от читалище „Св. св. Климент Охридски“, както и куклите са от Операта „Турандот“, съвместна продукция на Кукления театър и Държавна опера Стара Загора.

   „Радвам се, че отново съм тук, на този знаков за Стара Загора фестивал. Пожелавам на участниците да покажат най-доброто от селекцията си  и да намерят добри партньори. Тази година Фестивалът е с нов облик, заради пандемията. И може би той намери най-естественото си място и възможност да се развие в по-големи мащаби“, каза Красимира Чахова, зам.-кмет на община Стара Загора. На официалното откриване и френският посланик Флоранс Робин, Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и др.

   

  „За мен е чест, че Франция е избрана за международен партньор. Заради ограниченията тук не успяха да пристигнат наши изложители. Но аз ще стана посланик на Августиада пред френските лозари и винари“, обеща Нейно превъзходителство Флоранс Робин.

   

   

  Фeстивалът е форма да се стимулира туризма и да се популяризира винената и кулинарната култура. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Утре вината, получили най-много гласове, ще бъдат отличени със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала. Организатори на фестивала са Търговско-промишлена палата-Стара Загора и компания „OINORAMA wine consulting & business solutions”, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на още десетки фирми и организации.

  Снимки: Община Стара Загора


  Линк

Назад