Назад

Поредно обгрижване на чиновници с до 30% увеличение на заплатите


 • Поредно обгрижване на чиновници с до 30% увеличение на заплатите
  Дипломати и служители на Министерството на културата се докоснаха до внезапната щедрост на кабинета

  С до 30% се увеличават разходите за персонал в задгранични представителства на България, в които служителите са натоварени с дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19 и ограничение на последствията от пандемията, реши правителството на заседанието си в сряда (16 септември). 

  Същото увеличение е предвидено и за служители на културното министерство, като по бюджета на ведомството са отпуснати допълнително 102 хил. лева. 

  Правителството вече обяви намеренията си да увеличи и заплатите в още 28 администрации. Засега обаче не е ясно нито колко чиновници реално са получили въпросното увеличение, нито колко ще струва тази спонтанна за бюджета. Всъщност единственият официално обявено мотив бе, че увеличението с 30% на разходите е за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица. В мотивите за решението се посочва също, че повишението на заплатите ще засегне администрации, "в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето". Според аргументите на авторите на становището "това поражда липса на мотивация и води до значително текучество на човешкия ресурс на администрациите".

  Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара обявиха, че са против предложеното от правителството увеличение на заплатите в държавната администрация. БТПП определи увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация като "пир по време на чума".


  Линк

Назад