Назад

Катерина Хапсали: Иван Грозев е извършил епохални неща, а тъне в тишина


 • Катерина Хапсали: Иван Грозев е извършил епохални неща, а тъне в тишина


  "Еуфорията от премиерата сляга, но това, което остава, е желанието да продължа да се занимавам с такъв тип текстове, които после да звучат във филми". Това сподели в предаването "Сценична треска" по "Хоризонт" Катерина Хапсали - журналистка и писателка, създала сценария за художествено-документалния филм „Патриарха на градежа“. Кинолентата е посветена на Иван Грозев – един от тихите герои на България, предприемач, индустриалец и кмет на София (1894-1895). Тя посочи, че филмът е продуциран от Българската търговско-промишлена палата.

  "Българите, като че ли имаме много къса историческа памет, но освен това, не успяваме и да съхраним това, което се знае за някои наистина важни личности. Не случайно нарекох Иван Грозев "тих герой". Той е извършил епохални неща, а в същото време тъне в тишина", каза авторката.

  Тя разказа, че той не е обичал да се бие в гърдите, но и ние сме допуснали той да потъне в тази тишина.

  Наложи се да приложим прийомите на разследващата журналистика, за да намерим повече информация за Иван Грозев, за когото знаехме, че е от Карлово и е бил първият председател на БТПП, сподели Катерина Хапсали.

  Снимките на художествено-документалния филм „Патриарха на градежа“ са правени по време на извънредното положение заради епидемията от коронавируса.

  "Трябваше по един художествено-документален начин да го върнем на света от небитието, където Грозев беше поставен", каза още сценаристката на филма и уточни, че той е бил и много близък на Васил Левски и е оказал голяма помощ в делото на Апостола. 

  Тя разказа, че като изключително образован и находчив в онези години предприемач, Иван Грозев е един от онези, които се заемат с изграждането на Баронхиршовата железница.

  Цялото интервю на Бояна Андреева с Катерина Хапсали в предаването "Сценична треска" можете да чуете от звуковия файл.

   


  Линк

Назад