Назад

Българските фирми се разплащат средно за 60 дни


 • Българските фирми се разплащат средно за 60 дни


  Българските фирми се разплащат средно за 60 дни. Оборотният капитал на родния бизнес остава блокиран средно за 99 дни, показват данните от проучването на компания, която е лидер в застраховането на търговски кредити у нас и по света.

  Срокът за разплащания на глобално ниво се очаква да се удължи до 66 дни през 2020 и до рекордните 68 дни през 2021 година.

  След началото на кризата с коронавируса процесът на междуфирмената задлъжнялост отново се задълбочава, коментира Любомир Левичаров - икономически анализатор на Българската търговско-промишлена палата:

  "Това е логично, предвид факта, че компаниите отлагат и забавят плащанията, за да посрещнат разходите, които е необходимо да направят, за да продължат ежедневната си стопанска дейност".

  От закъснелите разплащания най-потърпевши са микропредприятията и всяко закъснение застрашава и съществуването на компаниите. Разбира се, страдат и средните и големи фирми, но при тях няма пряк риск за оцеляването им.

  Туризмът и строителството са най-засегнатите сектори. От междуфирмената задлъжнялост потърпевши са и възнагражденията на персонала.

  Камелия Попова от фирмата, която е автор на проучването, коментира, че прогнозите са за допълнително удължаване на срока за разплащанията заради кризата с Covid-19, защото много от българските компании работят с чуждестранни партньори.

  Репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


  Линк

Назад