Назад

Предстоят проекти за иновации за 1 млрд. евро в десет области


 • Управление и бизнес Предстоят проекти за иновации за 1 млрд. евро в десет области
  Очаква се на 18 септември да бъде отворена покана за проекти по линия на Европейския иновационен съвет за 1 млрд. евро в десет области от енергетиката до гражданско участие. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел  на дискусия в София, която е посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

  Според българския еврокомисар Европа няма как да се справи с климатичните промени, с демографската криза, с цифровизацията, ако в центъра не стоят талантите, образованието, кадрите, както и научните изследвания и иновациите. Затова "Хоризонт - Европа" е най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в ЕС, добави тя.

  "Важно е да укрепим свързаността на местните и регионалните екосистеми с европейската иновационна екосистема. Регионите, търговско-промишлените палати и бизнесът са наш важен партньор в този процес", категорична е Габриел. 

  В рамките на програмата "Хоризонт - Европа" има някои новости, които е важно да бъдат припознати от бизнеса. Според Мария Габриел те са много практични. Тя уточни, че създаването на Европейския иновационен съвет ще допринесе на започващите компании, както и на малкия и среден бизнес, да имат директен достъп до финансиране. Седемдесет процента от 10-милиардния бюджет, предвиден за Европейския иновационен съвет, е за малки и средни предприятия. "Всички знаем, че това е гръбнакът на икономиката. Всички искаме те да имат по-добър достъп до тези средства", изтъкна Мария Габриел.

  "Работим за подобряване на взаимодействията между програмите в моя ресор „Хоризонт Европа“, „Еразъм+, с другите фондове и програми на ЕС. Много скоро ще представя водещите си инициативи за Европейско научноизследователско пространство и Европейско пространство за образование. За да мобилизираме инициативи и ресурси в подкрепа на иновациите, е важно да изградим единно пространство на иновациите", заяви българският еврокомисар.


  Линк

Назад