Назад

СБЛЪСЪК: "За" и "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията


 • СБЛЪСЪК: "За" и "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията


  Снимка: CanstockPhoto

  Идеята на управляващите бе обсъдена и на провелото се през почивните дни извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но социалните партньори така и не постигнаха съгласие по предложените текстове. Част от работодателите не подкрепят предложенията, докато синдикатите намират мярката за навременна и адекватна.

  "За" или "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията? TOPNOVINI.BG представя мнението на Българската търгоско-промишлена палата (БТПП) и на КТ "Подкрепа".

  Синдикат на административните служители „Подкрепа“ намира, че увеличението на възнагражденията на държавни служители е не само правилно, но и крайно необходимо. Те подкрепят действието на правителството не толкова като икономическа мярка за преодоляване на ефекта от пандемията, а като адекватен, макар и закъснял опит за неутрализиране на последиците от неефективната и несправедлива „реформа“ в административния сектор, стартирала през 2012 г.

  Те посочват, че към днешна дата дисбалансите в заплащането за еднакъв труд, както между различните администрации, така и в рамките на една и съща администрация са обичайно явление и са абсурдни по размер. Според тях това демотивира служителите и се отразява негативно на качеството на предоставяната административна услуга.

  От синдиката посочват още, че в множество администрации има сериозен недостиг на служители на най-натоварените нива, но същевременно с най-ниски възнаграждения. Ето защо те ще продължат да настояват за коренна промяна на модела на формиране на заплатите на служителите в администрацията.

  Съзнавайки потребността на голяма част от служителите от незабавна актуализация на възнагражденията те приемат като правилна и необходима временна мярка, предложеното увеличение на заплатите в администрацията.

  Според Българската търговско-промишлена палата управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварва бюджета с допълнителни разходи. В това число влиза и неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация, без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието.

  Според тях това поставя в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики. Ето защо от БТПП орпеделят действията на правителството като пир по време на чума.


  Линк

Назад