Назад

Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума


 • Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума


  Българската търговско-промишлена палата ( БТПП) се обяви против предложението на правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с до 30%.

  Темата беше в дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе в събота, съобщи БНР.

  От работодателската организация не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата, но разпространиха позицията си днес.

  Такова е и становището на Асоциацията на индустриалния капитал и на Стопанската камара.

  Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, смятат работодателите, защото поставя в опасност държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата, пише в позицията на Палата.

  От Асоциацията на индустриалния капитал също са против планираното увеличение, коментира председателят на организацията Васил Велев.

  "Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", каза той.

  Синдикати възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация, коментира лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

  "Има драстични случаи, например Агенцията за социално подпомагане, на която особено сега, в тази коронакриза, ѝ се възлагат всякакви задачи. Същото е и в Агенцията за безопасност на храните. Не по-различни са нещата и в Главна инспекция по труда и надявам се за добавяне на Агенцията по вписвания", посочи той.


  Линк

Назад