Назад

Грантовата схема за малки и средни предприятия все още не е започнала да действа, а за микрокомпаниите тя е от важно значение, коментира Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП


 • Грантовата схема за малки и средни предприятия все още не е започнала да действа
  Схемата „60 на 40“ благоприятства за това пазарът у нас да не е в толкова лошо положение. 111 хил. безработни през юни е значителен брой, но ако не беше тази схема, данните щяха да са по-завишени. Всяко забавяне коства оцеляването на микрокомпаниите, коментира Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

  Грантовата схема за малки и средни предприятия все още не е започнала да действа, а за микрокомпаниите тя е от важно значение. Над 20 хил. компании са кандидатствали, но средствата не са достигнали до тях, допълва гостът. 

  "По схемата за средните предприятия до 100 хил. лв. са кандидатствали една трета от предприятията", посочва Левичаров.

  "Бюджетният излишък от 1,7 млрд. е заради забавените разходи. Спадът с 1,1 млрд лв. на данъчните приходи се дължи на удължените периоди за изплащане на данъците", поясни той.

  "Много компании са заплашени от фалит и съкращения на персонала, както и от намалени обеми на производство поради липса на оборотни средства. С пристигнали навреме средства компаниите ще могат да оптимизират производствата, да имплементират иновации и дигитални платформи", смята Левичаров.

  Гостът очаква до максимум 10% спад на брутния вътрешен порудкт (БВП) за тази година в резултат на кризата.

  По данни от проучване на БТПП съвместно с Института по социология към БАН три четвърти от българите са склонни да си сменят работата или я сменят заради по-ниско заплащане, стана ясно от разговора. Проучването е направено сред 2500 служители и над 700 компании. "Възнаграждението е основният стимул, който карат хората да сменят работата си", посочи Левичаров.

  "През последните 4-5 г. наблюдаваме увеличение с 8-10% на работните заплати ежегодно, но тази година това не може да се случи", коментира той.

  Има възможност да проследите целия разговор във видеото 


  Линк

Назад