Назад

Трима от четирима сменят работа заради заплатата


 • Трима от четирима сменят работа заради заплатата
  Трима от четирима от заетите у нас сменят работното си място заради ниска заплата. Това показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН.

  Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта, търговията, съобщи председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  73,2% от работещите посочват, че едни от най-честите причини, влияещи върху решението да напуснат доброволно работата си, е размерът на възнаграждението. 67,3% са недоволни от несправедливото определяне на възнаграждението и допълнителните стимули и липсата на финансови стимули, каза Цветан Симеонов.
  Но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от БАН. Стресът на работното място е водеща причина за доброволно напускане за 61,9% от анкетираните. Здравословните проблеми за 62,7%, авторитарно ръководство и несправедливото непризнаване на приноса на работника са причина за 61,7% от запитаните, а 61,1% са прогонени от лошо отношение на шефовете.
  Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнесорганизации и 250 бюра по труда.

  Жените са по-лоялни работници и служители от мъжете. Семейните са по-устойчиви и по-трудно се решават да напуснат. Възрастните са по-устойчиви на трудностите и по-склонни да правят компромиси и затова работодателите ги държат, за да запазят заетостта в някои сектори.
  Безработицата в България стигна 5,9 процента през второто тримесечие, сочат данни на НСИ. Повече от половината от всички безработни – 55,5%, са със средно образование, 27,2 % с основно или по-ниско и само 17,3% са с висше.

   


  Линк

Назад