Назад

Казаха защо и кога българинът си сменя работата


 • КАЗАХА ЗАЩО И КОГА БЪЛГАРИНЪТ СИ СМЕНЯ РАБОТАТА


  Цели 73% от българите посочват като основна причина за смяна на работното си място ниската заплата. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. То е проведено в периода януари-март сред 2460 работещи българи, 750 работодатели и 250 бюра по труда.
   
  Но не само ниската заплата е причина за това предимно младите и хората на средна възраст у нас да сменят работата си.
   
  67% посочват, че несправедливо се определят допълнителните стимули, а заради липсата им си тръгват 63%.
   
  Текучеството на работна ръка е най-голямо при нискоквалифицирания труд в секторите на преработващата промишленост, строителството, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и търговията.
  Стресът на работното място се очертава като друга водеща причина за доброволното напускане на 61% от служителите, докато само една трета от работодателите посочват тази причина. Със същия дял са и авторитарното ръководство или лошото отношение от страна на шефа (61%).
   
  Без изненада семейният статус и годините на служителя са други основни фактори при напускане. Една четвърт от допитаните са категорични, че жените с деца са по-малко склонни да сменят работата си, в сравнение с колегите си мъже.
   
  Текучеството на хора може да се раздели и по региони. Всеки четвърти жител на Северозападна България споделя, че обмисля да напусне или смени работата си заради ниското заплащане (17,2%) или работната среда (16%). В Югозападния регион, където попада столицата и заплатите са най-високи, текучеството през първото тримесечие на годината е било най-ниско, показва проучването.
   
  Коренно различно е мнението на бизнеса, според който текучеството на хора не е най-вече заради ниските заплати, а заради липса на мотивация и слаба ангажираност към целите на фирмата. Двата фактора обаче са силно свързани с допълнителните стимули и възнаграждението на работника.

  Линк

Назад