Назад

Трима от четирима българи сменят работата си – парите им малко!


 • Несправедливи и ниски заплати водят до текучество във фирмите

  Ниските заплати и несправедливото им определяне са сред основните причини за текучеството във фирмите, съобщи в петък в свое проучване Българската търговска промишлена палата (БТПП).

  73% от анкетираните посочват, че моторът за текучество на персонал е размерът на заплатите. В изследването са участвали 2460 заети лица, 748 работодатели, 53 браншови организации, 252 дирекции "Бюра по труда"; 25 бизнес общности и 65 представители на социални партньори през проект "Устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила".

  Другите основни причини за напускане на работа са несправедливото разпределение на възнаграждението - посочен от близо 67 процента и липсата на финансови стимули - отбелязана от около 63 на сто от анкетираните.

  Стресът също е причина за напускане на работа при 62 на сто от заетите. А други 63 на сто по принцип посочват проблеми със здравословното си състояние.

  Мениджърите и ръководителите също водят до текучество на работното място. Над 60% от причините за напускане са авторитарното ръководство на началниците, както и лошото отношение на работодателя към съответния служител.

  Наред с това хората с по-ниска степен на образование по-трудно сменят работата. Според изследването жените и семейните хора са по-ценни като работници, защото са по-лоялни към фирмите и по-рядко сменят работното си място.

  Не на последно място, възрастта също оказва влияние върху текучеството - възрастните хора са готови на компромиси, за да запазят заетост. "По-големият стаж в дадено предприятие е фактор за стабилност", посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  "Важно е работодателите да се съобразяват с резултатите от това изследване, защото преди пандемията имаше голямо търсене на работна ръка. В София например безработицата беше под 2 процента, а се знае, че здравословното ниво на безработица е най-малко 4 процента", заключи Симеонов.


  Линк

 • Трима от четирима българи сменят работата си – парите им малко!  Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията.

  Това показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН.

  Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като:

  "Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", коментира пред БНР шефът на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

  Най-често причина за напускане на работа е ниската заплата в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, коментира Камелия Петкова от БАН.

  "Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя", допълни тя.

  Проучването е проведено сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 Бюра по труда.


  Линк

Назад