Назад

БТПП: Икономическата криза се задълбочава


 • БТПП: Икономическата криза се задълбочава България е сред най-харчещите страни заради коронавируса в Югоизточна Европа

  Бизнесът замразява инвестиционните си и предприемачески проекти, икономическата криза в страната се задълбочава. Това заяви пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По думите му е логично в такива условия бизнесмените да са по-предпазливи за нови предприемачески инициативи. "Вече има свиване на производството, ще започнат съкращения, защото мярката 60/40, ако вземем като пример, не повлия по най-добрия начин, защото се оказа, че тези, които работят, получават 100% от заплатата си, а тези, които не работят и се включат по тази мярка, и те получават 100% от заплатата", каза Симеонов.

  В БТПП са притеснени за въвеждането на различни ставки на ДДС, защото само една обща ставка щяла да осигури баланс на интересите на всички сектори. Симеонов каза, че в условията на политическата нестабилност бизнесът се притеснява и за прилагането на помощните мерки в икономиката. Корупционните практики плашат бизнеса. Тези фирми, които вече са се настанили, те са преодолели тази корупционна бариера, но за другите това си е стрес и притеснение, каза Симеонов.

  България е планирала фискални и парични мерки за справяне с коронакризата в размер на 10,7% oт бpyтния си вътpeшeн пpoдyкт, което я поставя на трето място в Югоизточна Европа по най-високо yвeличaвaнe нa paзxoдитe. Това coчи изcлeдвaнe нa бизнесплатформата "Сийнюз" за отражението на коронакризата върху държавите от Югоизточна Европа и перспективите за тяхното възстановяване. По размер на разходите спрямо БВП преди България са единствено Cлoвeния и Cъpбия. България e най-зacтpaшeнa пo линия нa изнoca. Страната има втopoтo нaй-виcoкo cъoтнoшeниe нa eкcпopтa към БВП по данни от 2019 г. след Словения. Имайки предвид непредсказуемостта в развитието на пандемията, несигурността в каналите за дистрибуция и възможността за внезапно спиране на търговския обмен са изключителен риск за икономиката на страната, посочва се в анализа.

  България е влязла в кризата с третата най-ниска безработица в региона и въпреки че пандемията увеличава нивото й, по прогнози на Световната банка през 2021 г. то ще се върне на предишни нива от 4,5%. Най-засегнатите от коронавируса сектори са тези с най-голям дял заети, като само в туризма делът им е малко над 28% от общо заетите лица в страната. Същевременно по-слабозасегнатите ИТ и селско стопанство съставляват само 7,3% от заетите в страната. Страните от Югоизточна Европа разполагат с няколко предимства при настъпването на икономическата криза. Повечето от тях имат ниски нива на публичен дълг по време на обявяването на извънредното положение. Това дава възможност на правителствата да прилагат всеобхватни икономически мерки в подкрепа на бизнеса и физическите лица, без да оказват прекалено голям натиск върху държавните дългове, пише в анализа. По прогнози към настоящия момент само 7 от 11-те държави ще успеят догодина да възстановят нивата на БВП от 2019 г.


  Линк

Назад