Назад

Държавата обеща прозрачност в отпускането и денонощна работа по проектите за помощ


 • Държавата обеща прозрачност в отпускането и денонощна работа по проектите за помощ


  Прозрачност на отпускането на средствата по мерките за подпомагане на бизнеса, за които отговаря министерството на икономиката, строг контрол и почти денонощна работа за разглеждане на проектите обеща на пресконференция днес новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той припомни, че министерството разполага с 1.8 млрд. лева за всички проекти за подпомагане на бизнеса, засегнат от кризата, предизвикана от епидемията от коронавирус. Очакват се още 400 милиона лева по програмата на Eвропейския съюз React EU. Отделно правителството има социално-икономически мерки, за които са осигурени 1.63 млрд. лева.

   

  От разполагаемите в момента средства от Министерството на икономиката 750 млн. лв. са за безвъзмездно финансиране (т.нар. грантове), а останалата част от сумата са гаранции за кредити и кредити от Българската банка за развитие и Фонда на фондовете. Днес мерките са били обсъдени с работодателските организации, като съвпадение имало по 85-90% от намеренията, уточни Борисов. Той допълни, че "фината настройка" по спорните въпроси ще се изчисти в следващите 2-3 дни.

   

  Министърът на икономиката обяви, че ще се създаде надзорен орган, който да контролира харченето на средствата, като в него ще има и представители на работодателските организации. Освен това всяка седмица ще се дава публичен отчет за отпуснатите пари и одобрените проекти. Предвижда се и отваряне на телефон за подаване на сигнали за нередности. Целта на всички тези мерки е да се спрат съмненията, че получаването на грантове е възможно само като се разчита на определени посредници.

   

  Лъчезар Борисов каза още, че с негова заповед от вчера служителите в управляващия орган, който разглежда и одобрява проектите, няма да почиват в събота и неделя, а работният им ден се удължава до 22 часа. Целта е бърза разглеждане на всички заявления за помощи, които до момента са 27 хиляди. Екипът на управляващия орган щял да бъде подсилен от хора от Министерството на труда и социалната политика, търсели се специалисти и от други държавни ведомства.

   

  Присъстващите на пресконференцията представители на работодателските организации допълниха, че е постигната договорка за максимално опростяване на процедурите за достъп до проектите за финансиране. "Нужно е ускоряване на нещата, защото ако се забавят още няколко месеца, голяма част от усилията ще се обезсмислят", смятат от БТПП.

   

  Министърът на икономиката подчерта, че в програмите за насърчаване специален акцент има за инвеститорите. Вече има готовност грантове да се отпуснат за 56 проекта за общо 700 млн. лева, които ще отворят нови 8000 работни места. За да станат помощите факт, са нужни 18.5 млн. лева, които трябва да дойдат от бюджета. До момента са осигурени 9 млн. лева, като с тях държавата ще финансира изграждането на инфраструктура към обектите и ще плаща осигуровките на работещите през първата година.

   

  Лъчезар Борисов очаква да се привлекат още нови инвестиции за поне 1 млн. лева. Предвиждат се и промени в закона, които ще позволят стратегически инвеститори да получават до 37.5 млн. евро подпомагане под режима на общия регламент, действащ в Европейския съюз.

   

  Представителите на бизнеса изразиха задоволство, че за първи път участват в изработването на механизмите за отпускане на финансовите помощи, като биват включени и в механима за контрол. По време на разговорите днес били постигнати и договорености да прехвърляне на пари към най-страдащите сектори, като акцентът е върху грантовете


  Линк

Назад