Назад

Социалните партньори: Запазваме подкрепата за ангажиментите за ERM II


 • Социалните партньори: Запазваме подкрепата за ангажиментите за ERM II


  Ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР.

  В това уверяват в писмото до президента, председателя на парламента, премиера, управителя на БНБ и финансовия министър социалните партньори.

  От АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП, КНСБ, КТ „Подкрепа“ припомнят, че присъединяването към ERM II и впоследствие - към еврозоната е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17 юни между Министерския съвет, синдикати и работодатели.

  Още в становище още от  декември 2017 г. Икономическият и социален съвет отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към еврозоната, пише в позицията на социалните партньори. В нея се подчертава, че „ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“.

  Представителите на работодателите и синдикатите обаче са притеснени, че новината за присъединяването на България към ERM II идва на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение.

  „В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно", се посочва в писмото.

  Социалните партньори настояват да не се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост.

  В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение, пише в писмото, подписано от председателя на АИКБ Васил Велев, председателите на БСК и БТПП Радосвет Радев и Цветан Симеонов, и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.


  Линк

Назад