Назад

Получихме информация за параметрите за средствата, за това което е важно за всяка една фирма


 • Цветан Симеонов: Получихме параметрите, в които можем да се движим, за средствата, с които разполага България, очакванията за това какво и кога може да получи България от ЕС, което е важно за всяка една фирма
  В студиото на Сутрешния блок на БНТ гостуваха председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов с коментар за водените разговори и възможните решения за изход от кризата.

  "От премиера, от първо лице, получихме информация за параметрите, в които можем да се движим, за средствата, с които разполага България, очакванията за това какво и кога може да получи България от ЕС, което е важно за всяка една фирма", каза Цветан Симеонов и добави, че засега българският бизнес може да разчита само на "нашите вътрешни средства и онези средства от ЕС, които вече са започнали като програми и са отворени за изпълнение".

  Той отбеляза, че се допуска преливане на средства от една в друга европрограма в зависимост от това, къде има по-голям интерес и къде ефектът от прилагането на програмата е по-голям.

  Димитър Манолов реагира, че целта на срещата е била да премиерът да чуе бизнеса и синдикатите, а не обратното - бизнесът и синдикатите да слушат министър-председателя.

  "Ние, социалните партньори, имаме особено качество - на всеки 4 години по специална процедура доказваме своята представителност. Бизнесът в този си състав представлява 86% от БВП, а ние с КНСБ представляваме повече от една четвърт от българските работници, наетите лица", подчерта синдикалният лидер и припомни, че по закон мястото за консултации по актове на правителството, касаещи жизнено равнище, трудово-осигурителни отношения, е НСТС.

  По думите на Манолов основната цел на вчерашната среща е била да се чуе правителствената позиция по 54-те мерки, съгласувани в рамките на две заседания.

  "В рамките на този дебат стигнахме до възможността днес да подпишем споразумение, което също има дълга история и е изготвено не от експерти, а от председатели на организации", добави президентът на КТ "Подкрепа".

  Целият разговор вижте във видеото.


Назад