Назад

БТПП: Само единна ставка за ДДС ще осигури баланс между всички сектори


 • БТПП: Само единна ставка за ДДС ще осигури баланс между всички сектори


   

  Идеите за промяна на принципите на данъчната система могат да доведат до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор

  Според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) единна ставка за данъка върху добавената стойност (ДДС) създава истинска равнопоставеност на стопанските субекти, независимо в кои сектори работят. Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците, смятат експертите на работодателската организация, цитирани от в. Монитор. Палатата напомня, че в България намалена ставка от 9 на сто за ДДС се прилага единствено за нощувките при хотелите и изтъкват, че в този случай презумпцията е, че от международния туризъм (посещенията на чужденци) се създават основните приходи в сектора и той се разглежда като един вид износ. Работодателската организация изтъква, че през последните години бюджетът на страната завършваше с излишък или малък дефицит и посочват, че в този смисъл идеите за промяна на принципите на данъчната система, без значение от кого се дават, могат да доведат единствено и само до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор. Никой разумен управник, при една работеща данъчна система, която в продължение на няколко години допринася за повишаване на кредитния рейтинг на страната, не би предприемал действия за нейното утежняване, са категорични от палатата.

  Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди повече от 25 години винаги е следвала философията за единна ставка, изтъкват още от БТТП и заявяват, че разчитат, че преди да се предприемат каквито е да е било решения, особено по средата на данъчната година за промяна в данъците, те ще бъдат предварително анализирани и поставени на широко обществено обсъждане, в това число и с работодателските организации в България.

  Приходите от данъка върху добавената стойност имат между 26 на сто и 45 на сто дял от всички данъчни приходи през периода 1998-2019 г., се припомня в прессъобщението. За 2019 г. общите данъчни приходи възлизат 23.6 млрд. лв, а приходите от ДДС са в размер на 11 млрд. лв.

  В много от страните в ЕС имат различни ставки за ДДС, но за разлика от България в тези държави преките данъци са високи, посочват още от БТПП и дават пример с Франция, където данъкът върху доходите е 51.5 на сто, в Германия - 47.5 на сто, а в България - 10 на сто.

   


  Линк

Назад