Назад

Красимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци


 • Известен наш бизнесмен посочи кои сектори ще се възстановят най-бързо след кризата
  Икономическите мерки, предприети от държавата, са наистина добри. Проблемът започна с детайлите и по-точно тогава, когато бе предложено да плащаме за неработене. В крайна сметка по-добре е да се плаща за работа, отколкото за неработа. Това го имаше при социализма да не работиш и да взимаш пари. Такова мнение изказа в сутрешния блок на bTV предприемачът Красимир Дачев.

  ,,Разбира се, че бизнесът трябва да е национално отговорен, но се създават рефлекси, че хора, които не работят, трябва да получават пари, а това е извращаващо. Вижте, европейският пазар се събужда, ние много бързо ще излезем от кризата, но държавата трябваше да даде помощи на добрите данъкоплатци, защото тези, които сега ще получат средства, ще ги намерите в кръчмите след 20 дни'', допълни още той.

  ,,Самоосигуряващите се осигуряват само за пенсия, но не и за безработица. Става въпрос за един малък кръг от хора от около един милион работещи и сега изведнъж всички фондове искат да взимат от тях.

  Въпросът е разпределението на средства да става етично за лоялните платци'', сподели Дачев. ,,Най-бързо ще се възстановят туризмът, хотелиерството и ресторантьорството. Не е станала драма, трябва да мислим малко по-позитивно. Дали бавно или бързо, всички трябва да се разболеем. Не трябва да сме толкова черногледи, неслучайно държавата ни е давана за пример от всички'', посочи накрая предприемачът.


  Линк

 • Препълнени ресторанти  В деня, след като падне извънредното положение, ресторантите ще бъдат пълни. Прогнозата и на предприемачът Красимир Дачев: Въобще не се притеснявайте, не е станала някаква драма.

  В ефира на БиТиВи Дачев направи прогноза, че туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са секторите, които ще се възстановят изключително бързо. И месец след като отмине кризата всичко ще е пълно от хора.

  "След година-две ще имаме вицове за това време... След две седмици ще мине гюрултията, да му мислят агънцата", отсече Дачев и посочи, че не трябва да бъдем толкова черногледи.

  Красимир Дачев одобрява мерките, които държавата предлага на бизнеса, въпреки някои критики спрямо т.нар. мярка 60/40. Според него никой не си прави сметка, че самоосигуряващите се осигуряват само за пенсия, а не се осигуряват за безработица. Той е категоричен, че парите и държавната помощ трябва да се разпределят за лоялните платци. Трябва солидарност с хората, които работят, а не с тези, които не работят, подчерта Красимир Дачев.

  Проблемът обаче бил в детайлите по кандидатстването по мярката. "Тогава предприемачите установили, че трябва да плащат за неработене, а никой не е свикнал да плаща на някой да не работи - това е социализмът", аргументира се Дачев.

  Красимир Дачев обаче настоя, че бизнесът трябва да бъде и националноотговорен.

  "Много бързо ще излезем от кризата. Това голямо плачене, което го правим сега, ми е много смешно. Държавата трябва да се концентрира и да дава помощ на тези, които са добри данъкоплатци, които си плащат и са резонни. На това хоро (големите критики и оплакване, бел.ред.) се хващат такива, които не си плащат данъците", отбеляза Дачев.


  Линк

 • Прогноза: Европейският пазар се събужда, ние много бързо ще излезем от кризата
   
   

   


  Линк

 • Красимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци
  Необходима е солидарност в обществото, но самоосигуряващите плащат само за пенсия, а за безработица не внасят. Огромен брой хора не внасят във фонда за безработица, само около един милион души работещи внасят, а всички искат да вземат от него. Държавата трябва да се фокусира и да дава помощи на хората, които са добри данъкоплатци. Това коментира предприемачът и член на УС на БТПП Красимир Дачев по темата как и дали трябва да се подпомагат самоосигуряващите се.

  Дали бизнесът ще се възползва от мерките е показало и проучване на БТПП, според което 95 на сто от фирмите подкрепят правителството. „Проблемът дойде, когато започнаха да се правят детайлите как да се кандидатства за помощ и се установи, че трябва да плащаме за неработене, а никой работодател не е свикнал да плаща за някой, който не работи. Това е връщане назад към социализма“, коментира Дачев.

  Припомняме, че по време на вчерашните дебати по актуализацията на бюджета БСП предложи всички самоосигуряващи се да получат по една минимална работна заплата. Предложението не беше прието от депутатите, а финансовият министър Владислав Горанов коментира, че дебатът по темата за подпомагането им трябва да продължи след като им сенаправи оценка на материалното им състояние.

  Дачев смята, че ситуацията се преекспонира и след месец „когато свърши извънредното положение няма да може да влезете в кръчма, барче или дискотека, а по хотелите няма да има места. Тези, които сега ще получат средства, ще ги намерите в кръчмите“, смята предприемачът. За оптимистичните настроения в икономиката се вижда от положителните американски фючърси, а европейският пазар се събужда. Това показва, че много бързо ще излезем от кризата.  

  "Най-бързо ще се възстановят туризмът, хотелиерството и ресторантьорството. Не е станала драма, трябва да мислим малко по-позитивно. Дали бавно или бързо, всички трябва да се разболеем. Не трябва да сме толкова черногледи, неслучайно държавата ни е давана за пример от всички'', посочи още Дачев.

   


  Линк

Назад