Назад

Приемането на спорните промени в Закона за енергетиката се отлага


 • Приемането на спорните промени в Закона за енергетиката се отлага


  Окончателното гласуване на спорните промени в Закона за енергетиката се отлага. Това потвърди пред Economic.bg председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. Предложените изменения, които вече минаха на първо четене в Народното събрание, доведоха до остра реакция от страна на бизнеса и призив за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Заседанието по план трябваше да се проведе в понеделник. 
   
  Измененията уреждат въпроса за това как “Булгаргаз” ще върне 150-те млн. лв. на клиентите си, след като договори по-ниска цена на руския газ със задна дата. За битовите потребители се предлага възстановяване на пари чрез приспадане на надвзетата сума в следващата фактура или чрез преизчисляване на изравнителната сметка (за тези, които плащат прогнозни сметки). 
   
  Ситуацията ескалира заради частта, отразяваща връщането на пари за промишлените клиенти. които от началото на 2020 г. купуват природен газ от “Булгаргаз” на свободния пазар.  Предложението е на тях да бъдат върнати пари за периода 5 август -31 декември с мотива, че след това те вече са купували енергия от дружеството не в ролята му на обществен доставчик, а на търговец на свободния пазар. 
   
  Бизнесът изчислява, че става дума за надвзети 45 млн. лева и настоява в промените в Закона да бъде ясно посочено и гарантирано как тези пари ще му бъдат върнати, още повече сега в условията на криза. “Бизнесът ще съди “Булгаргаз”, ако не получи компенсациите си”, коментира пред Economic.bg Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

Назад