Назад

Бизнесът иска 80 % компенсации


 • Бизнесът иска 80 процента компенсации за заплати и съкращия на чиновници


  И бизнесът, и синдикатите изразиха във вторник недоволство от начина, по който правителството смята да разпише предоставянето на компенсациите от 60 процента от заплатата, на която са осигурявани работниците в засегнатите сектори от въведените ограничителни мерки заради коронавируса. Според тях тази помощ е крайно недостатъчна и няма да помогне с нищо на заплашените от кризата фирми, а те ще бъдат принудени да извършат масови съкращения.


  Според Българската стопанска камара (БСК) правителството е заложило утежняващи достъпа да помощта условия и те трябва да се променят.

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смята, че държавата трябва да поеме 80 процента от заплатите на запазения персонал, да съкрати сроковете, в които се разплаща с предприятията, и самата тя да реорганизира администрацията си, тъй като кризата е разкрила онлайн възможности, за които не са необходими толкова много чиновници.

  От КНСБ изчислиха, че от предвидената финансова помощ ще могат да се възползват една 100 хил. работници, което е крайно недостатъчно.

  Почти половината фирми работят нормално, 12% са спрели работа

  Според данни от проведена сред над 300 членове на БТТП анкета почти половината от тях – 48 на сто, работят със стандартно на работното място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки. При 38% от фирмите – наетите работят чрез хоум офис, а 12% от тях посочват, че са преустановили дейност по различни причини – заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки. При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите – в неплатен, сочи проучването.

  То показва, че бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно, коментират от БТПП. Има редица компании, които съвместяват всички посочени възможности, служителите им работят на ротационен принцип (на екипи), предвид намаляването на поръчки, невъзможността за доставка на суровини и блокиране на транспорта. Работата с клиенти е ограничена до минимум, а определени компании са пуснали в отпуск най-възрастните си служители.

  Най-голямото притеснение на бизнеса е трансевропейското придвижване на стоки и суровини. За 96% от компаниите това е изключително важно, за да функционира нормално икономиката. Препоръката е фирмите и държавата да се фокусират върху по-пълноценно използване на услугите на БДЖ.

  Над 90% от фирмите смятат, че като антикризисна мярка държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, да се издължи незабавно просрочените си задължения към фирмите.

  Членовете на БТПП смятат, че държавната компенсация за заплатите на работници, които иначе биха били съкратени, трябва да е 80 процента и да има по-голяма яснота как ще могат да се възползват компаниите от нея.

  Около 92% от компаниите подкрепят и като мярка ускорена оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове. Бизнесът продължава да настоява за връщане на изплащането на първите три дни от болничните за сметка на държавата.

  Проблеми с наемите и такса смет за неползвани помещения

  В анкетата личат и проблемите пред бизнеса със заплащането на наемите на помещенията, които използват и в случай, че те нямат приходи или са преустановили дейност през периода на извънредно положение, заплащането на такса битови отпадъци от неработещи ресторанти, хотели и други.

  В търсене на спасение някои от компаниите планират да се ориентират по-динамично към онлайн търговията, за да използват ситуацията, а други ще поемат загубите, които ще претърпят, за да могат да не съкращават персонала. Има и компании, които посочват, че ако ситуацията с COVID-19 не се подобри, ще се стигне до съкращения.

  Според проучването на БТПП са преувеличени и химера очакванията, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Несравними са двете категории, защото едва под 1 % очакват положителен ефект, посочва палатата в съобщението си.

  "За всички предприемачи има и положителна страна. Всички са започнали да оптимизират разходите си, а това е инвестиция в бъдеще. Доста от тях са разбрали, че могат да се справят с по-малко работници и служители и това също е инвестиция в бъдещето", допълва се в него.

  Шанс и време за реформа в администрацията

  "Натискът  върху държавната администрация е сериозен и сега е моментът ръководителите на административните звена  да се фокусират върху безхаберието на служителите (да се освободят тези, които се отнасят така с работата си) и да се осигури бързо обслужване на фирмите и гражданите.", препоръчва още от БТПП и дава пример с огромната крачка напред в развитието в образованието, което бе принудено да мине към онлайн обучение.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов не се ангажира с оценка за ефекта от мерките за коронавируса върху производствата и търпените от тях щети, но коментира пред Mediapool, че организацията му ежедневно получава писма от компании и браншови организации, които изразяват притеснението си бъдещите перспективи за тях.

  "Действително голяма част от фирмите не желаят да съкращават своите служители, но ако ситуацията продължи твърде дълго, то това ще се случи. Важното е фирмите, които сега имат изключително нужда от работници, като компаниите в сферата на бързооборотните стоки, санитарно-хигиенните продукти, фармацевтичните компании да привлекат тези служители, за да не остават без работа", смята Симеонов.

  Правителството да не разчита на майбасите на бизнеса

  Той посочи, че приема думите на премиера Бойко Борисов, че бизнесмените по-добре да си продадат майбасите, за да платят заплати на работниците, вместо да искат от държавата, като индиректен призив към работодателите да потърсят начин и да допринесат за справянето с кризата.

  "В този смисъл обаче очакваме и от правителството конкретни и директни мерки за съдействие - така, както е напът да се случи в най-развитите икономики. Тези, чиито фирми едва ли са под такъв натиск като фирмите в България. Имаме предложени мерки, но не всички от тях са въведени в действие. Тези, които са вече в действие, са с доста сложни процедури и създават предпоставки въобще да не може да се възползва широката група пострадали фирми от това, което им се предлага", коментира още председателят на БТПП..
   


   


  Линк

Назад