Назад

Еврозоната е движеща сила за следващите години


 • Еврозоната е движеща сила за следващите години
  Любомир Левичаров, анализатор от БТПП коментира промените в пазара на труда и България в еврозоната. Той посочи, че предизвикателството пред компаниите на трудовия пазар е липсата на работна ръка. Има необходимост, не само от квалифицирани кадри, но и от такива, без допълнителна квалификация..

  Имаме едни 140 000 души, които не работят, не се обучават, но могат да бъдат движеща сила за икономиката. В много случаи, това са млади хора, които трябва да се включат в пазара на труда. Новите предизвекателства са дигитализацията, иновациите и екологизацията. Така ще се освободи човешки ресурс, който ще даде възможност на останалите компании да задоволят своите потребности от човешки капитал. Тези процеси ще подпомогнат по-динамичните темпове за завръщане на висококвалифицирани служители от чужбина, защото ще се създаде възможност за увеличаване на работните заплати. Не трябва да изключваме и Зелената сделка, защото тя ще създаде различна картина на пазара на труда у нас. Най-вече ще се усети в районите с ТЕЦ – овете. Хората ще трябва да променят своите навици, да се пренасочат, да се преквалифицират и намерят своето място.

  Любомир Левичаров коментира и готовността на България за влизане в еврозоната, като посочи, че това е естествен и правилен път, към приобщаване на европейската ни интеграция. Световните рейтингови агенции дават добра оценка за икономиката на страната ни. Това е важно за чуждестранните инвеститори. Еврозоната ще улесни фирмите, ще се избегнат загубите от превалутиране, по-лесни разплащания, ще се намалят лихвите по кредитите за бизнеса и гражданите.

  Еврозоната ще бъде движеща сила за следващите години. Това е естественият път към увеличение на заплатите, но те трябва да са премерени. Така България ще има по-добра визия за чуждестранните инвеститори.  

  Интервюто с Любомир Левичаров е в звуковия файл.

  https://bnr.bg/plovdiv/post/101235153/evrozonata-e-dvijeshta-sila-za-sledvashtite-godini


Назад