Назад

Красимир Дачев: Има мафия в енергетиката у нас


 • Красимир Дачев: Има мафия в енергетиката у нас
  Енергийният сектор у нас е силно регулиран, което позволява възможността за "гимнастики", обясни зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата

  В България на 100% има мафия в енергетиката. Всички, които са в бизнеса виждат нелогични и непазарни неща. Имената вече са известни, но те са една фасада, зад която стоят други играчи и политически фигури.

  Това заяви зам.-председателят на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

  Цената на тока

  За "Тази събота" Дачев коментира, че енергийният сектор у нас е силно регулиран, което позволява възможността за "гимнастики" в него. Той обясни, че в сектора има заровени интереси отпреди 50 години.

  Дачев беше категоричен, че енергетиката е стратегически отрасъл, защото осигурява стратегическо предимство на местни работодатели и производители.

  "Плащаме хиляди такси, но този, който купи дотирания от нас ток, го изнася и го продава навън без таксите. Къде е това стратегическо предимство? Ние плащаме за някой друг да получи евтин ток. В това няма никаква логика", заяви той.

  Приватизацията и възложената проверка

  "Разликата между мен, който си върна кредитите, и тези, които не ги върнаха, е, че те са кредитни милионери", обясни Дачев.

  По думите му приватизацията няма как да направи човек богат, ако няма качествен подход към нея. За него е ключово да знаеш как да управляваш.

  При приватизацията участва и като консултант, и като купувач на над 10 предприятия. Не се притеснява от възложената от главния прокурор Иван Гешев за приватизационните сделки.

  Призна, че дори е съдил Агенцията за приватизация.

  "През годините сме си говорили как намалява търпимостта на хората към справедливостта. Има чувство за неудовлетвореност. Това, което главният прокурор прави, е да намали дефицита на справедливост, който 20-30 години не е задоволен. Това не може да стане така. Много трудно може да се обясни какво беше преди", допълни експертът.

  Според него бившият премиер Иван Костов е бил единственият човек, който е намерил политическа сила да взима решения. Защо обвиняваме него, след като се знаеше, че в Агенцията за приватизация се дават пари на отделни хора, запита Дачев.

  Той е на мнение, че ситуацията е била същата и при тегленето на кредит – плащаш 10% и получаваш кредит.

  "Това беше народен спорт", продължи той.

  "Национална лотария"

  "Васил Божков е интелигентен човек. Той е аналитичен, точен и разумен. Бил е богат преди да се занимава с лотарията, ще бъде богат и след нея", коментира Дачев.

  Според него в момента върви рутинна процедура, при която цялото имущество на бизнесмена се описва и в случай на присъда то може да бъде отнето или предадено на друг.

  "Ще мине присъда, ще трябва да плати дадена сума. Ако не ги плати, тогава държавата ще се удовлетворява с описаните предмети", заяви той.

  Като юрист, Дачев обясни, че процедурата се спазва желязно.


  Линк

Назад