Назад

Красимир Дачев, БТПП: В България на 100% има мафия в енергетиката


 • Красимир Дачев, БТПП: В България 100 % има мафия в енергитеката


  В България на 100% има мафия в енергетиката. Всички, които са в бизнеса виждат нелогични и непазарни неща. Имената вече са известни, но те са една фасада, зад която стоят други играчи и политически фигури. Това заяви зам.-председателят на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев по БТВ.
   
  Дачев коментира, че енергийният сектор у нас е силно регулиран, което позволява възможността за "гимнастики" в него. Той обясни, че в сектора има заровени интереси отпреди 50 години. Дачев беше категоричен, че енергетиката е стратегически отрасъл, защото осигурява стратегическо предимство на местни работодатели и производители.
   
  "Плащаме хиляди такси, но този, който купи дотирания от нас ток, го изнася и го продава навън без таксите. Къде е това стратегическо предимство? Ние плащаме за някой друг да получи евтин ток. В това няма никаква логика", заяви той.
   
  "Разликата между мен, който си върна кредитите, и тези, които не ги върнаха, е, че те са кредитни милионери", каза Дачев по повод приватизацията и възложената от главния прокурор Гешев проверка.
   
  "Това, което главният прокурор прави, е да намали дефицита на справедливост, който 20-30 години не е задоволен. Това не може да стане така. Много трудно може да се обясни какво беше преди", допълни експертът.
   
  "Васил Божков е интелигентен човек. Той е аналитичен, точен и разумен. Бил е богат преди да се занимава с лотарията, ще бъде богат и след нея", коментира още Красимир Дачев. Според него в момента върви рутинна процедура, при която цялото имущество на бизнесмена се описва и в случай на присъда то може да бъде отнето или предадено на друг. "Ще мине присъда, ще трябва да плати дадена сума. Ако не ги плати, тогава държавата ще се удовлетворява с описаните предмети", заяви той. Като юрист, Дачев обясни, че процедурата се спазва желязно.

  Линк

Назад