Назад

Има ли икономически сътресения в българския бизнес заради коронавируса


 • Има ли икономически сътресения в българския бизнес заради коронавируса


  Българската търговско-промишлена палата направи проучване сред своите членове за намеренията им да реализират бизнес пътувания в чужбина. Какви са резултатите - вижте повече от Марио Гаврилов.

   

  Няма изненади в челото на класацията на най-търсените дестинации за правене на бизнес от българските предприемачи. Това показват данните на Българската-търговско промишлена палата. Начело е Германия, като почти всяка трета фирма планира да тества на място възможностите да се впише в най-голямата европейска икономика. Новите големи играчи се появяват на 3-та и 4-та позиция.

  Любопитен факт е, че се отчита понижение на позитивните очаквания към външната търговия и повишаване на интереса към вътрешния пазар. Това се обяснява с увеличение на заплатите в държавния сектор и се усеща особено отчетливо сред по-малките фирми. Поевтиняването на турската лира не се отразява особено в баланса на двустранната търговия.

  Няма как разпространението на китайския коронавирус да не се усети от родния бизнес. Вирусът зарази цялата световна икономика и удари и борсите, след като големи производители затвориха временно фабриките в Китай, а неизбежно има и спад в пътуванията.

  В Търговско-промишлената палата смятат, че проблемът, особено по отношение на туризма, се преекспонира. Правилно е, че се вземат мерки по отношение на заразата, но трябва да се обърне внимание и на други проблеми с пряко отражение върху тази индустрия.

   


  Линк

Назад