Назад

Българите са склонни често да си сменят работата


 • Българите са склонни често да си сменят работата


  Българите са склонни често да си сменят работното място. Движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%, обяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред журналисти.

  "Проблемът е най-често срещан в страни с ниска безработица. Търсенето е по-голямо от предлагането, но текучество има и в страни с висока безработица, защото работодателите имат по-голям избор, посочи Симеонов.

  При новите форми на бизнес у нас - ИТ индустрията и аутсорсинга - има най-голямо текучество на служители, отчита от практиката си изпълнителният директор на Асоциацията за управление на хората Геновева Бакърджива пред "Монитор". Най-често младите търсят други възможности за реализация, докато по-възрастните ги е страх.

  Заплатата вече не е основен фактор за смяна на работата. Важно е преживяването на служителите на работното място, показват HR проучвания. Мисленето на 20+ годишните служители е желанието за свобода - търсят гъвкавост и възможност за работа от вкъщи. Новото поколение възприема високо стартово заплащане като нещо нормално, но за тях по-важно е да имат кауза, докато за навършилите 30 г. заплащането е все още водещо. При тях има и най-голям ентусиазъм за доказване и постижения. По-възрастните служители, над 55 години, все повече са ценени заради ръста в икономиката и ниската безработица, но и демографските проблеми. Но все още тази категория работещи е потискана масово от работодателите.

  Майчинството е време за смяна на местоработата или за собствен бизнес според Бакърджиева. Често търсят и възможност за гъвкаво работно време, ако или не - напускат, казва експертът.

  Фирмите инвестират в кадрите си и при напускане им често от тези инвестиции се възползват конкурентни фирми. По-изгодното предложение пречи и на спазване на сроковете за уведомление за напускане, което вреди и на производствения процес, коментира проблема на работодателите Симеонов. Затова и от организацията предлагат въвеждане на принцип на коректност между работодателите при подбора на кадри, за да се намали "кражбата" на служители.

  Работодателите са решили да изследват проблема през тяхната призма с 1,4 млн. лева средства от еврофондовете през следващите почти три години. Ще проведат национално проучване на причините за текучеството на работната сила, което ще обхване 6500 респондента. На база данните ще се извърши анализ на факторите, влияещи върху динамиката и трендовете на текучеството по сектори и региони. "Индекс на риска" ще измерва честата смяна на работата, който ще бъде достъпен през мобилно приложение. "Търсят се иновативни инструменти и подходи в страната и в чужбина. Новият инструментариум пилотно ще се тества в най-малко 100 предприятия“, обяви ръководителят на проекта Беата Папазова.


  Линк

Назад