Назад

"Спасяването от държавата на ТЕЦ "Марица-изток 2" е социалистическо решение"


 • "Спасяването от държавата на ТЕЦ "Марица-изток 2" е социалистическо решение"


  Бизнесът категорично против бюджетната подкрепа 

  Спасяването на ТЕЦ "Марица-Изток 2" с държавни пари е социалистическо решение. Това заяви днес пред Нова тв бизнесменът и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев, който коментира единодушното решение от миналата седмица на Народното събрание да задължи правителството да налее допълнителни пари за оздравяването на дружеството.

  Дачев коментира и вчерашното писмо на четири български работодателски организации до премиера Бойко Борисов, в което бизнесът обещава да сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, ако планът бъде изпълнен.

  Причината - държавната ТЕЦ е неефективна, работи с изключително малък капацитет и вместо план за преструктуриране, държавата задълбава в проблема.

  Според работодателските организации в "Марица-изток 2" работят 2400 служители, които генерират 1620 мегавата ток. Но - при частни тец "КонтурГлобал Марица изток" малко над 400 човека произвеждат близо 1000 мегавата.

  И продължи:

  Той припомни, че всяка година държавния ТЕЦ генерира загуби между 150 и 200 млн. лв. Въпреки това България продължава да иска от ЕК да разреши наливането на допълнителни средства, без да има реално преструктуриране на дружеството, така че то да бъде оздравено по един или друг начин.

  Дачев коментира и друго важно решение на парламента от миналия петък - въпреки новата "Зелена сделка" на ЕС, да запазим всичките си емисионни централи. Според бизнеса обаче, докато всички държави от Западна Европа вече направиха своите преструктурирания, ние не правим нищо.

  По думите му българският бизнес очаквал от Министерството на енергетиката да представи някакъв план за преструктуриране, с който да стане ясно с какво и кога ще заменим въглищните централи.

  Дачев припомни, че бизнесът многократно е предлагал помощта си на ресорното мистерство и е изразил желание да работи заедно с правителството за плавен преход към неемисионна енергетика.


  Линк

Назад