Назад

Красимир Дачев: Решението за ТЕЦ „Марица Изток 2” е странно


 • Красимир Дачев: Решението за ТЕЦ „Марица Изток 2” е странно


  Зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев коментира Зелената сделка в предаването „Здравей, България” по NOVA. „България е в много деликатно положение заради Зелената сделка. С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави.

  Ние сме злепоставени с тази сделка,

  тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране”, обясни той.

  Бизнес организациите с писмо до Борисов за „ТЕЦ Марица Изток 2“

  „Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглищни централи, но очаквахме, че Министерството на енергетиката ще започне някакъв план за преструктуриране. Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание”, каза още той.

  По думите му рядко се приема нещо с такова единодушие.

  „Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ „Марица Изток 2”,

  което е странно, при положение, че например ТЕЦ „Марица Изток 1” с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ "Марица Изток 2" – с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна”, обясни Дачев.

  Той даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. „Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той.

  Борисов постави пред шефа на ЕК въпроса за цената на прехода към зелена икономика

  „Ако ТЕЦ „Марица Изток” произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. През януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ работи от 30% до 50% от капацитета си”, каза Дачев.

  Според него той теоретично не може да бъде ефективен, тъй като не работи непрекъснато.

  „Всяка година ТЕЦ 2 генерира между 150 и 200 милиона загуби.

  Ние вече се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с целта и създаването на тези ТЕЦ-ове”, подчерта Дачев.

  „За мен това решение е една слепота, няма никаква визия за бъдещето. Имаме нерационален подход и временно решение, което не е решение, а увеличава проблема, защото загубите от такива „упражнения” ще станат близо милиард”, заяви още зам.-председателят на БТПП.

  Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка”

  Според него темата е деликатна. „По начина, по който се процедира, няма как да станат нещата. Това не е решение на правителството. То трябва да тръгне от самия сектор и Министерството на енергетиката, тъй като те създават дупка в бюджета. Учудвам се и не знам с какво ще я запълват финансовият министър и министър-председателят”, коментира Красимир Дачев.

  „Страшното е, че депутатите единодушно са решили нещо, което е пълен социализъм. Те не помагат на сектора. Това е една голяма пречка. Очаквахме друго и дори предлагахме да им съдействаме”, каза той.


  Линк

Назад