Назад

Всеки пети българин си сменя работата веднъж годишно


 • Всеки пети българин си сменя работата веднъж годишно


  Българите са склонни често да си сменят работното място. Движението на персонала в нормалните пазарни икономики е в рамките на 5-10%, докато в България по предварителни данни става дума за 18%, председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред журналисти.

  „Проблемът е най-често срещан в страни с ниска безработица. Търсенето е по-голямо от предлагането, но текучеството го има и в страни с безработица, защото работодателите имат по-голям избор, посочи Симеонов.

  Налагането на добър климат в едно предприятие, справедливото отношение към работниците, оценяването на индивидуалния принос са сред най-важните фактори за задържане на работната сила. Когато един работник има висока производителност, а възнаграждението му е адекватно на приноса му, той предпочита да остане, а не да сменя работното си място, допълни шефът на БТПП.

  По думите на Симеонов младите служители най-често са изкушени при малко по-добри условия да сменят своето работно място. Фирмите инвестират в кадрите си и при напускане им често от тези инвестиции се възползват конкурентни фирми. По-изгодното предложение пречи и на спазване на сроковете за уведомление за напускане, което вреди и на производствения процес, изтъкна Симеонов. Затова и от организацията предлагат въвеждане на принцип на коректност между работодателите при подбора на кадри, за да се намали „кражбата“ на служители.

  Работодателската организация започна работа по проект за устойчива заетост и превенция на текучеството на работната сила. Ще се проведе национално проучване на причините за текучеството на работната сила, което ще обхване 6500 респондента.

  На база данните ще се извърши анализ на факторите, влиящи върху динамиката и трендовете на текучеството по сектори и региони. „Индекс на риска“ ще измерна текучеството, който ще бъде достъпен през мобилно приложение.

  „Търсят се иновативни инструменти и подходи в страната и чужбина. Новият инструментариум пилотно ще се тества в най-малко 100 предприятия“, обяви ръководителят на проекта Беата Папазова. Проектът към ОП "Развитие на човешките ресурси‎" е със срок за изпълнение 33 месеца и е на стойност 1,4 млн. лева.

  Според Симеонов синдикатите имат интерес от изследването на проблемите на текучеството. „Необходимо е препоръките от проекта да се отразяват в колективните трудови договори. Въвеждането на клауза за етичност между работодатели и служители е добра мярка, която ще обсъдим“, посочи още Симеонов. По думите му премиите в частния и обществения сектор трябва  да се съобразени само с резултатите, а не на всички да се раздават допълнително стимулиране.


  Линк

Назад