Назад

Мария Габриел: Европа трябва да се инвестира в научни изследвания, иновации и образование


 • Мария Габриел: Европа трябва да се инвестира в научни изследвания, иновации и образование
  Ако иска Европа да бъде лидер, трябва да се инвестира в научни изследвания, иновации и образование. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел на дискусия в София, която е посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

   

  Според българския еврокомисар Европа няма как да се справи с климатичните промени, с демографската криза, с цифровизацията, ако в центъра не стоят талантите, образованието, кадрите, както и научните изследвания и иновациите. Затова "Хоризонт - Европа" е най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в ЕС, добави тя.

   

  В рамките на програмата "Хоризонт - Европа" има някои новости, които е важно да бъдат припознати от бизнеса. Според Мария Габриел те са много практични. Тя уточни, че създаването на Европейския иновационен съвет ще допринесе на започващите компании, както и на малкия и среден бизнес, да имат директен достъп до финансиране. Седемдесет процента от 10-милиардния бюджет, предвиден за Европейския иновационен съвет, е за малки и средни предприятия. "Всички знаем, че това е гръбнакът на икономиката. Всички искаме те да имат по-добър достъп до тези средства", изтъкна Мария Габриел.


  Линк

Назад