Назад

БТПП: Почти половината работодатели ще вдигнат заплатите догодина


 • БТПП: Почти половината работодатели ще вдигнат заплатите догодина


  Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 г., показва проучване на Българска търговско-промишлена палата(БТПП). Допитването бе извършено в периода 6-12 декември 2019-а и отразява намеренията на компаниите свързани с измененията на нивата на работните заплати догодина, както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.

  Анкетата на БТПП показва, че 36% от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване (25%) или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби загуби (11%). От друга страна 40% от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14% от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците. Защо заплатите у нас растат в пъти по-бързо от производителността на труда? Размерът на заплатите традиционно е една от най-спорните теми в България. Работодателите твърдят, че дават високи възнаграждения, а раб... Прочети повече Около 68% от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52% заради празниците, а 16% заради доброто финансово състояние на компанията през тази година.

  За съжаление при близо 9% от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи. Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. – това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69% от допитаните. Близо ¼ от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 – 1000 лв., а при 7% ще е над 1000 лв. Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31% ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16% основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28% от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, а за щастие само 1% от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение. Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10% при голямата част от анкетираните членове на БТПП (74%), с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Както е известно вече увеличението на заплатите в публичната сфера с 10% има своя ефект и тласка и тези в частния сектор предвид големия недостиг на работници.
   


  Линк

Назад