Назад

БТПП: Бизнесът е оптимистично настроен за 2020-а


 • Всяка трета фирма у нас готова да наема нови работници


  Близо 40 на сто от анкетираните в България предприемачи имат намерение да назначават нови служители през следващата година. Незаети в реалния сектор са 140 000 работни места. Данните са от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за бизнес климата през 2020 г.

  Топпроблемите пред компаниите остават недостигът на персонал и работна ръка, цените на енергията и суровините. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става все по-трудно да се намерят работници с необходимия профил. Затова от БТПП отново настояват за намаляване на ускоряване на процеса при наемане на работници извън Европейския съюз. Но засега внос на работна сила е основно от Украйна и Виетнам. По информация на БТПП повече от 6 месеца отнема процедурата за назначаване

  Близо 63% от анкетираните в България предприемачи очакват подобрение на бизнес климата през 2020-та година. През 2019 г. делът им е бил 54%. Анкетата е част от мащабно бизнеспроучване в Европа, в което участват над 53 000 фирми от 28 държави. В резултатите от проведеното проучване България се нарежда в първите пет страни с най-високи очаквания за по-добър бизнес климат и възобновяване на инвестиционната дейност през 2020 г. спрямо 2019 г. Голям песимизъм има във Франция и Италия по отношение на вътрешното търсене.

  Около 53% от анкетираните очакват увеличени продажби в чужбина, а малко над 44% от анкетираните са оптимисти за по-високо търсене от местния пазар. За заетостта прогнозите за 2020 г. са за стабилизиране и лек растеж.

  Според председателят на БТПП Цветан Симеонов трябва да бъдат заделяни повече средства за приложни изследвания. Той отчете още, че новите инвестиции в страната се забавят и въвеждането на промени в съдебната система. От БТПП очакват една предизвикателна 2020 година за европейските фирми главно заради напреженията при свободната търговия, които ограничават инвестициите и растежа на частния сектор. Износът, вътрешното потребление и липсата на квалифициран персонал са едни от основните затруднения пред европейския бизнес.


  Линк

 • БТПП: Бизнесът е оптимистично настроен за 2020-а


  Българският бизнес е с оптимистични очаквания за 2020 г. на фона на предпазливите прогнози за глобалната икономика. Това показват резултатите от проучване на Търговско-промишлената палата, проведено през септември. Анкетата е част от мащабно европейско изследване на бизнес климата в Европа, сред повече от 53 000 компании в 28 европейски държави.

  Повлияни от позитивните сигнали на американската икономика, представители на бизнеса в България очакват подобряване на бизнессредата през следващата година. Близо 63% от анкетираните представители на компаниите в страната са оптимисти за очакванията за условията за правене на бизнес. Ръстът на позитивните нагласи е с 10% по-висок в сравнение с миналата година.

  Расте и делът на оптимистичните очаквания в областта на инвестициите и заетостта за разлика от Европа, където преценките са много по-въздържани.

  Обяснението според председателя на Палатата Цветан Симеонов: "В търсенето на международните пазари - за българския бизнес не е толкова затруднено, колкото за чуждестрания. Вътрешното търсене също е по-малко заплашително, отколкото е било миналата година, тоест българските фирми се чувстват добре на вътрешния пазар", цитиран от БНР.

  "2019 г. беше добра за макроикономическите показатели на България, но не беше добра за прогрес в направленията, които се очакват от бизнеса, за да бъдат подобрени позициите на страната. Това са липсата на електронно правителство, липсата въобще на сериозни стъпки за неговото реализиране, свързаната с това корупция и застой във върховенството за закона", подчерта Цветан Симеонов.

  По думите му българският бизнес е оптимистично настроен за средата през 2020 г.:

  Според Цветан Симеонов не е редно да се увеличават с 10% заплатите на всички в публичния сектор, а това трябва да става след проверка на качеството на работа. Това е ясен сигнал, че въобще няма намерение да се въвежда електронно правителство, предположи той. Другият негативен ефект според него е, че това ще продължи да изтегля работна сила от частния сектор:

  "Не във всички сектори могат да си позволят 10% увеличение. Средно и четирите членки на Асоциацията на българските работодатели оценяват, че е възможно през следващата година двуцифрено, близо до 10-те процента, увеличение на заплатите в частния сектор, но това става под натиск".

  Симеонов подчерта още, че няма добро движение в процедурите по внос на работници. Според него много мудно вървят нещата в тази посока. БТПП ще иска ускоряване на тази процедура и ще даде своите препоръки за това.


  Линк

Назад