Назад

Откриха обновената къща на съратника на Левски и голям индустриалец Иван Грозев


 • Обновена e къщата на индустриалецa Иван Грозев


   
   
   
   

  Председателят на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов откриха обновената  къща на съратника на Васил Левски и известен български  индустриалец Иван Грозев. На церемонията, която започна в залата на Обредния дом в Карлово присъства целия управителен съвет на БТПП, директорите на клоновете в страната, ръководството на община Карлово. 

  Идеята за възстановяване на къщата се ражда преди четири години, по повод 120 години от

  създаването на БТПП, посочи нейният председател Цветан Симеонов. Той благодари на всички – дарители и местна власт, работили за запазване къщата на Иван Грозев и връчи на д-р Кабаиванов юбилеен плакет и почетен диплом издадени по повод 120 години БТПП.

  „Всеки  лев, който сте вложили във възстановяване на родната къща на един от плеядата големи възрожденски дейци на България, си заслужава. Защото вие помагате да бъде възстановен дома на Иван Грозев и съхранена паметта за него“, каза д-р Емил Кабаиванов. Той  благодари на всички дарители, дали своя принос за историческата памет на Карлово и България.

  Кабаиванов призова: „Идвайте често в Карлово, Карлово живее, има млади хора, има много история. Нашата голяма отговорност е да я съхраняваме. Идвайте при нас, зареждайте се с енергия. Няма да съжалявате за нито едно ваше посещение тук.“

  От името на карловци той благодари на Цветан Симеонов и му връчи юбилейна монета издадена по повод юбилеите на най-големите български дарители -  200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо Георгиев.

  На тържествената церемония в Обредния дом приветствия по повод откриване на обновената къща на Иван Грозев направиха директорът на Национален музей  „Васил Левски“ Дора Чаушева, арх. Атанас Динев, който представи архитектурния проект по възстановяване на къщата и Константин Чакъров, автор на художествено-историческата експозиция.

  Архиерейският наместник на карловска духовна околия, Негово Високоблагоговейнство иконом Марко Тодоров извърши благодарствен молебен и освети къщата.

  Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии. Той построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, която по-късно е разрушена.

  Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. Избиран  еза председател на Общинския съвет в Пловдив.

  След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София.

  Той сред учредителите на Софийската търговско- индустриална камара и първи неин председател. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна.

   


  Линк

Назад