Назад

Как ще ни се отрази поскъпването на тока


 • Bnr.bg/vidin: Как ще ни се отрази поскъпването на тока


  Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложенитецени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне с 3,50%, а нощната- с 67,60%.

  В предложението има промяна и при енергията, която се продава за стопанска и обществена дейност- ниско напрежение:
  1. Три скали
  - върхова - понижение с 23,08%;
  - дневна - поскъпване с 17,15%;
  - нощна - поскъпване с 31,72%.
  2. Две скали
  - дневната- по- ниска с 4,75%;
  - нощната- по-скъпа с 31,72%.

  Как видинчани приемат исканото поскъпване на тока? 

  "Какво е това чудо? 67% е нещо много... Аз нощно време си включвам бойлера... Тези 5,7%, които ще дадат на пенсионерите увеличение от 1 юли, то няма да се усети... Има ли нещо да не вдигат... Всяка година става това на 1 юли. Кой не ползва нощна? Хората на това разчитат. Те затова я увеличават с толкова голям процент, вероятно... Идеално. Просто нямам думи... Би било хубаво да се увеличи, ако увеличат и доходите. Няма как да вземеш минимална заплата 500 лева и да ти увеличават всичко...", коментираха видинчани.

  Пролет Борисова е собственик и управител на шивашка фирма във Видин, която дава работа на 60 човека: 

  "Работим на ишлеме. Ние сме на фиксирани цени, които се определят от чужбина. Използваме електроенергия. Поскъпването ще се отрази много зле на малкия и среден бизнес."

  Друга видинска фирма произвежда и продава закуски. Управител е Зорница Микова:

  "То нас това с индустриалния ток не ни касае. Ние сме на промишлен все още. Но в последствие отразявайки се при нас като фактури, ще се отрази на клиентите като цени. Миналата година на два пъти поскъпна тока. За да може да компенсираме по някакъв начин, се увеличават цените."

  Всяко едно увеличение, независимо на какво е то, се плаща от крайния потребител, заяви икономистът Иван Георгиев:


  "Да, има конкуренция, жестока, във всички сфери на бизнеса в България и конкуренцията просто поддържа цените в някакви по- разумни граници, така че да не скачат пряко от всяко едно увеличение на елементите, които ги формират."

  Коментари от страна на КЕВР по темата ще бъдат направени в официалните доклади на КЕВР, които ще бъдат оповестени на откритите заседания и обществени обсъждания през месец юни. В момента тези доклади се изготвят от експертите на КЕВР, за да бъде установено доколко исканията за цени са основателни. В този смисъл всякакви предварителни коментари от страна на регулатора са необосновани, съобщиха в отговор на наше запитване от пресслужбата на КЕВР.

  Търговците са направили своята заявка пред КЕВР. В момента регулираният пазар е по- малко от 50% от общото количество енергия, която се консумира. Единственият орган, който отговаря за цените на електроенергията в регулирания сектор е Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни енергийният експерт професор Атанас Тасев:

  "Заявките, направени от електроснабдителните дружества са само началото на разговора. Тепърва предстои анализ на експертизата от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, след това ще има открито обсъждане и едва накрая след закрито заседание комисията ще обяви своите окончателни резултати. Но, като цяло, вече има официална декларация на председателя на КЕВР доц. Иванов и тя е, че могат потребителите на електроенергия в регулирания сектор да бъдат спокойни, защото очевидно ще има някакво увеличение, но то е в рамките на инфлацията. Или, ако трябва някакво число, то е около 4-5% на годишна база."

  Миналата година значителен брой потребители от малките и средни предприятия се върнали на регулирания пазар, поради високата волатилност /б.р. колебания на цените/  на свободния пазар:


  "Така че, както виждате, регулираният пазар сега е един остров на спокойствие, но знаете, че ние имаме изискване от Европейската комисия да преминем към цялостно освобождаване на пазара. Но, когато вече има свободен пазар, тогава в отделни моменти цената ще бъде ниска, а в отделни моменти- висока, както се случи. За три последователни дни цените на Българска независима енергийна борса /БНЕБ/ на платформа "Ден напред", бяха по- високи, отколкото аналогичните за държави- членки на Европейския съюз. Но това е пазарна икономика."

  На 9 май работодателските организации поискаха смяна на ръководството на НЕК и настояха за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката и реална конкуренция между производителите на електроенергия. Позицията си работодателите изразиха в открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Причината- поредният скок в цените на тока за бизнеса на борсата и хаоса на електроенергийния пазар.

  Случващото се с цените на електроенергията поставя в риск производството, растежа и инвестициите на индустрията, твърдят работодателите. Според тях неефективното управление на държавните централи води не само до високите цени на свободния пазар, но и до високи загуби на някои от централите. А комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията и свиващото се бизнес потребление ще са пагубни за икономиката на България, се казва още в писмото.

  Има дни, в които цената на тока за бизнеса е на едни рекордни пикови нива. Като примери, които работодателските организации посочихме за цените на тока, например на 8 май от 160 лева за мегаватчаса, това са едни рекордни цени. Всичко това рефлектира върху себестойноста на продукцията, която произвеждат индустриалните производители. За нас с либерализацията на пазара на електроенергия беше направена една много добра стъпка, но по своето същество, когато не си извършим предварително оценка на въздействието, се доведе до такива несъвършенства, каквито наблюдаваме сега. Цените са резултат от това, че има липса на достатъчно количество ток на свободния пазар, който да бъде предложен на купувачите"заяви Олга Чугунска- експерт икономист от Българската търговско- промишлена палата.


  Предишните няколко дни на пазара цената на "Ден напред" се стабилизира на нива между 70 и 90 лева за МВтч.

  Национално представителните работодателски организации- Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско- промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/, намират за неприемливи претенциите за допълнителни парични компенсации на така наречените "малки производители на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/".

  "В позицията Асоциацията на българските работодатели отрази, че изграждането на тези източници на електроенергия, които са станали производители на електроенергия, са със средства от Европейския съюз по Програмата за развитието на селските райони. От друга страна, те получават и финансиране чрез преференциална цена за изкупуване на електроенергия, произведена от тях."


  Линк

Назад